Vissen met respect voor mens en milieu

Vandermaesen Viswaren behoort vandaag tot de Nederlandse Kennemervis Groep. Maar de roots van het bedrijf liggen in het Limburgse Heusden-Zolder, waar grootvader Vandermaesen bijna tachtig jaar geleden een visbedrijf opstartte. Het roken en inleggen van haring werd al snel de grote specialiteit. Vandaag is Vandermaesen Viswaren goed voor 22 miljoen euro omzet en tachtig werknemers. Kapitein aan boord is kleinzoon Marnix Vandermaesen.

Vandermaesen levert verse, diepgevroren en bereide vis en schaaldieren aan retail, groothandels, viswinkels en marktkramers. Het bedrijf produceert nog steeds de grootste hoeveelheid ingelegde en gemarineerde haring in België. Maar het importeert ook verse vis uit het Verre Oosten: Indonesië, Bangladesh, Vietnam. Die vis wordt verwerkt en versneden voor de retailhandel. Een andere specialisatie van Vandermaesen is het toegevoegdewaardesegment: visbrochettes, papillottes en dergelijke voor barbecue en eindejaarsfeesten. Zuivere trading, in- en export, hoort ook thuis in het rijtje van activiteiten.

“Ons streven naar duurzaamheid vindt zijn oorsprong in onze Nederlandse holding”, zegt algemeen directeur Marnix Vandermaesen. “Al onze haring en makreel is 100 procent MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de vis op duurzame wijze gevangen is: in goede arbeidsomstandigheden en met respect voor het milieu. Wij willen ervoor zorgen dat onze kinderen morgen ook nog een visje kunnen eten.” Voor de pangasius die Vandermaesen invoert en verkoopt, haalde het bedrijf het GlobalCap-label, een duurzaamheidscertificaat ondersteund door het WWF.

Morele verplichting

De Kennemervis Groep en Vandermaesen zijn ook als bedrijf MSC-gecertificeerd. “In Nederland is men al langer bezig met duurzaamheidscertificering”, weet Marnix Vandermaesen. “Daar wordt dat uitgespeeld als een commerciële troef. In België zien we het eerder als een morele verplichting. De consument weet vaak niet eens dat hij duurzame vis op zijn bord krijgt.”

Vandermaesen vindt investeren in duurzaamheid doodnormaal. Hij heeft zelfs mensen in dienst die op zoek gaan naar duurzame visserij en die vissers aanmoedigen een certificaat te behalen. De Nederlandse holding ondersteunt vissers in Vietnam, Bangladesh, enzovoort om zich te laten certificeren.

“Het is in het belang van de vissector, de industrie en de samenleving dat de visserij op een duurzame manier gebeurt. Wij moeten op langere termijn ook nog haring in een potje kunnen steken tegen een redelijke prijs. Dat geldt voor alle Noordzeevis”, aldus Marnix Vandermaesen. “Ik heb het dan over overbevissing, beschadiging van de visgronden… Wij werken bijvoorbeeld enkel samen met vissers die aan ringvisserij doen. Zij vangen een school vissen door er in een cirkel omheen te varen. Ze beschadigen de bodem niet met hun netten en stoten minder CO2 uit.”

Zijn gekweekte vis haalt Vandermaesen uit de armere landen in het Verre Oosten. Daar volgt het bedrijf vooral de sociale en arbeidsomstandigheden op. “Na een bezoek aan een van onze partners in het Verre Oosten heb ik ooit besloten de samenwerking stop te zetten”, vertelt Marnix Vandermaesen. “De werkomstandigheden waren er te abominabel.”

KG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content