VISITATIE- COMMISSIE
Economischewetenschappenonder de loep
Stijgende spanning bij de professoren economie : morgen, 12 december, maakt de visitatiecommissie economische wetenschappen haar rapport bekend. De visitatiecommissies, ingesteld door de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad), moeten de kwaliteit van de universitaire opleidingen in Vlaanderen onderzoeken. Deze keer waren Universiteit Gent en de KU Leuven aan de beurt, de enige Vlaamse universiteiten die een opleiding economie organiseren (niet te verwarren met de bedrijfsgerichte opleidingen toegepaste economie en handelsingenieur).
“De kwaliteit van de opleiding economie in beide universiteiten is goed,” zegt voorzitter van de visitatiecommissie Luc Soete. “Gent ligt ietwat achter, maar doet nu een inhaalbeweging dankzij de vernieuwing door een groep jonge professoren.” Soete, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit Maastricht en directeur van MERIT (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology), studeerde economie in Gent en kent de faculteit dus van binnenuit. Soete vond gevallen van tien, twintig jaar oude cursussen die sindsdien niet meer werden bijgewerkt. “Dat mag niet in een vakgebied als economie waar de kennisvernieuwing dramatisch is,” aldus Soete, die zweert bij probleemgestuurd onderwijs zoals in de Universiteit Maastricht. “In kleine groepen nemen studenten economische problemen door die ze door zelfstudie proberen op te lossen. Op die manier leren ze de stof. In dit soort onderwijs krijgen de cursussen elk jaar een updating. In Vlaanderen hang je af van de goodwill van de professor. Je moet geluk hebben om een prof te vinden die zijn cursus actualiseert met concrete voorbeelden uit de werkelijkheid.”
Ondanks de uitstekende jobvoorzichten, kampen de economiefaculteiten met lage studentenaantallen. In Gent studeerden vorig academiejaar 21 economisten af, in Leuven 45. Soete wijt dit voor een deel aan het weinig zinvolle onderscheid in de benamingen “toegepaste economie” enerzijds en “economie” anderzijds. Soete : “De studenten vragen zich af : Is de opleiding economie dan niet toegepast ?” Volgens Soete schept het Nederlandse onderscheid tussen “algemene economie” (de studie van werkloosheid, privatisering, internationale handel…) en “bedrijfseconomie” (accounting, marketing…) veel minder verwarring.
LUC SOETE (UNIVERSITEIT MAASTRICHT) In Vlaanderen moet je geluk hebben om een economieprof te vinden die zijn cursus actualiseert met concrete voorbeelden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier