Vincent in Asunción

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

“Mba’éichapa?” (*)

(*) “Hallo, hoe gaat het?” (in het Guarani)

PROFIEL

Wie? Vincent Lavry

Waar? Asunción (Paraguay)

Sinds wanneer? Begin 2010

Beroep? Vincent is COO bij Banco Regional, de grootste bank van Paraguay die voor 40 procent eigendom is van het Nederlandse Rabobank. Vincent is onder meer bevoegd voor operationele zaken, IT, administratie en veiligheid. Het was op vraag van Rabobank dat hij zich als expat in Zuid-Amerika vestigde, samen met zijn echtgenote en drie kinderen.

Terug naar België? Lavry keert twee keer per jaar terug naar België en onderhoudt contacten met het thuisfront via Skype en mail.

Loon? Verdient nu meer dan in België door zijn statuut als expat.

Indirecte communicatie

“Mijn werkdag loopt van half acht ‘s ochtends tot zeven uur ‘s avonds en bestaat vooral uit vergaderingen met mijn naaste medewerkers, de opvolging van mijn afdelingen en strategische projecten voor de bank. Ik probeer de best practices van Rabobank in te voeren in Banco Regional. Mijn medewerkers staan gelukkig open voor verandering. In vergelijking met België en Nederland is de hiërarchische structuur in Paraguay wel strakker. Dat maakt het bijvoorbeeld moeilijk om open te discussiëren en te brainstormen. Het grootste culturele verschil is de ‘indirecte’ communicatie. Een ‘ja’ is soms een ‘neen’. Het komt erop aan de gewoontes en codes van de lokale manier van communiceren te ontcijferen.”

Goedkope energie

“Paraguay is een land in volle ontwikkeling, dat zich steeds meer openstelt voor de buitenwereld. Het heeft de jongste bevolking van de regio, heeft dankzij de grote Itaipu-dam voldoende goedkope energie, er is genoeg akkerland en het land kan profiteren van de economische groei van Brazilië. Als producent van rundvlees, suiker, soja en rijst vaart Paraguay bovendien wel bij de wereldwijd stijgende vraag naar levensmiddelen door de noden van onder meer China en Rusland.”

Trots op hun rundvlees

“Het klimaat en de ligging zijn uitstekend. Paraguay kende in 2010 een economische groei van 14 procent. De integratie is over het algemeen vlot verlopen. Ons so-ciale leven in Asunción is gericht op andere expats en diplomaten. De Franssprekende gemeenschap en de kleine Nederlandse gemeenschap zijn een grote hulp geweest bij onze integratie. De Paraguayaanse keuken is sterk bepaald door de verschillende immigratiegolven die het land heeft gekend, vooral de Italiaanse en Spaanse immigratie. Paraguayanen zijn vooral trots op hun rundvlees.”

Kansen voor Belgische agrobedrijven

“De kwaliteit van de dienstverlening en klantvriendelijkheid die je hier in de retail aantreft, wordt vaak vergeten in België. In Paraguay liggen er interessante opportuniteiten voor Belgische bedrijven, vooral in de agro-industrie. Misschien het overwegen waard nu de crisis woedt in Europa.”

BENNY DEBRUYNE

“Paraguay kende in 2010

een economische groei van 14 procent”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content