Vier generaties
Restaurant Les Eleveurs is dit jaar precies een eeuw oud : voldoende reden om het feestmenu te degusteren.
Twee gekende Vlaamse eethuizen vieren dit jaar hun honderdste verjaardag. Op 6 maart richtten we de schijnwerper op ‘t Parksken in Oosterzele-Balegem, en vandaag is de tweede eeuweling aan de beurt : Les Eleveurs in Halle.
Het verhaal begint honderd jaar geleden, toen Jules César De Brouwer en zijn vrouw Joséphine een herberg openden langs het kanaal Brussel-Charleroi, tegenover de voetgangersbrug bij het station van Halle. Het was een afspanning waar paarden, rijtuigen, kruiwagens en zelfs lijkkoetsen verhuurd werden, maar ook een ontmoetingsplaats voor fokkers van Brabantse paarden. Zoon Léon maakte van Les Eleveurs een volwaardig hotel-restaurant ; zijn vrouw Germaine had de leiding over de keuken en zette tussendoor vijf kinderen op de wereld. Hun zoon Pierre nam de zaak over in 1972 en heeft nog steeds de leiding, bijgestaan door de vierde generatie in de persoon van zijn zoon Andy.
Van de vele hotels die rond de eeuwwisseling in de buurt van het station floreerden, blijft alleen nog Les Eleveurs over. Het station zelf en heel wat industrie moesten vier jaar geleden wijken voor een enorme bouwput, waarin gewerkt wordt om de HST vrije doorgang te verlenen. Pierre De Brouwer geeft echter de moed niet op : Les Eleveurs heeft oorlogen en recessies overwonnen en zal er ook deze keer doorkomen. Binnen anderhalf jaar zit de spoorlijn onder de grond en staat er een nieuw station met een door bomen omzoomde esplanade.
Les Eleveurs is bij lekkerbekken vooral gekend om culinaire evergreens zoals paling, slakken, niertjes, chateaubriand en wildbereidingen, maar ook om de wijnkelder met ruim 20.000 flessen (onlangs kreeg het eethuis nog de prijs “Beste Wijnkaart van Vlaams-Brabant”). Wij bezochten het gastronomisch restaurant op een rustige avond in de week en werden door Andy op een hoffelijke manier ontvangen en bediend. Te midden van opgeblonken koper, 19de-eeuwse Engelse gravures en klassieke stoffen degusteerden we het feestmenu (1850 fr.) dat Pierre samenstelde om het honderdjarig bestaan te vieren.
Dat begon met ganzenlever op vier verschillende manieren (rauw, gebakken, gepocheerd in doek en als terrine). Dan kwam een met kreeft gevuld koffertje van zelfgemaakt bladerdeeg, vergezeld van een fraaie bisque-achtige saus met truffel en een vleugje cognac. Daarop volgde rosé gebakken kalfshaas met verzorgd groenteboeket. Ten slotte was er kaas en een groot bord met stevige mousses, puddings, flans en exotisch fruit. De feestelijke maaltijd werd waardig begeleid door een volle witte Châteauneuf-du-Pape, Les Arnevels ’94 (1150 fr.).
PIETER VAN DOVEREN
Pierre en Andy De Brouwer Derde en vierde generatie loodsen de eeuweling door roerige tijden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier