Vertrouwelingen van Bellens vertrekken

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Met Concetta Fagard verliest Didier Bellens één van zijn weinige vertrouwensfiguren in de Belgacom-top.

Volgens ooggetuigen is er een feestje gebouwd in de Belgacom-torens, donderdagochtend, toen het nieuws doorsijpelde dat ‘ze’ echt weg was. ‘Ze’, dat is Concetta Fagard, 42, de vicepresident Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Sponsoring, PR, Evenementen & Reputatie van Belgacom.

Dat zijn ruime bevoegdheden. In de praktijk kon Concetta Fagard overal in het bedrijf opduiken en rekenschap vragen. Wat ze ook deed. Met als extra argument haar nauwe relatie met de chief executive officer van Belgacom, Didier Bellens, waardoor ze ooit met foto in de Belgische Paris Match belandde als “nummer twee van Belgacom”.

De elegante, zelfverzekerde Concetta Fagard, moeder van twee kinderen, is geboren als Concetta Spitaleri. Sinds haar huwelijk met een internationaal manager gebruikt ze de naam van haar man. Haar nauwe samenwerking met Bellens gaat terug tot 2000, toen hij CEO bij RTL Group was. Ze volgde hem als zijn ‘executive assistant’ naar Belgacom in januari 2004, negen maanden na zijn aanstelling.

Toplui als Bellens worden door hun executive assistants geleefd. Zij houden zijn afspraken bij en filteren zijn contacten. “Zelfs de meest technische en complexe onderwerpen delen we met elkaar”, vertrouwde ze twee jaar geleden Trends/Tendances toe. Hun bureaus op de 27ste verdieping grensden aan elkaar en volgens een werknemer stond de tussendeur altijd open.

Om het ‘partenariaat’ (zoals zij het noemde) te onderstrepen, werd zij in maart 2007, in de vaart van de fusie met Telindus en Proximus, opgewaardeerd tot executive advisor, met bovenop het vicepresidentschap voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Sponsoring, PR en Evenementen. Bijna anderhalf jaar later leverde dat voorpaginanieuws op, toen De Morgen tijdens de herbenoemingscampagne van Bellens venijnig schreef dat de CEO zijn secretaresse zonder de nodige kwalificaties had gepromoveerd. Officieel heeft Concetta Fagard een diploma van een tolkenschool uit Turijn, waar ze opgroeide, en spreekt ze vlot vier talen. In 2006 volgde ze ook een cursus aan Insead.

Over haar werkkracht, drive en organisatievermogen bestaat geen discussie. “Ze is erin geslaagd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Belgacom op de agenda te krijgen”, onderstreept een voormalige vicepresident.

Management door angst

Controversieel is hoe ze haar rol in-vulde. Wie haar tegen de haren streek, kon actieve tegenwerking verwachten – en een onbereikbare Bellens. “Zij nam kritiek zeer persoonlijk”, zegt een ervaren manager uit de hr-sector, die met Concetta Fagard heeft gewerkt. Getuigt een voormalig vicepresident: “Ze veranderde dingen in uw rapporten en ging dan aan Bellens vertellen dat het maar goed was dat zij het had aangepast, anders was het slecht geweest.” Klagen hielp niet. “Didier wou alleen geloven wat hij graag hoorde.” De vakbond raadde de topmedewerkers naar eigen zeggen ten slotte aan om systematisch de originelen van hun rapporten bij te houden en na te trekken wat er veranderd werd.

Voor sommigen was Fagard de verpersoonlijking van de Bellens-stijl van ‘management door angst’ in een topkader dat sowieso al kampt met een moeilijke markt. Een gewezen vicepresident: “Je vraagt je voortdurend af: ben ik de volgende? De marge voor afwijkende inzichten verkleint.” Hij schat dat er in de jongste acht jaar zo’n bijna tachtig mensen van de top-200 bij Belgacom is vertrokken. “Fagard wordt nu gediaboliseerd, maar zij deed perfect wat Bellens haar vroeg”, fluistert een ander. Volgens hem isoleert Bellens zich tussen vertrouwelingen als public affairs-verantwoordelijke Philippe Neyt of Scarlet-CEO Pierre Eric Evrard.

Nochtans had Bellens in het jongste jaar formeel meer afstand genomen van Concetta Fagard. Toen zij op 1 juli 2010 ook verantwoordelijk werd voor ‘Reputatie’, verloor ze het secretariaat en verhuisde ze naar de 25ste verdieping, waar ook de communicatie-afdeling zit. Haar opvolgster als executive assistant, Monia Ben Saoud, een adviseur van CD&V-minister Steven Vanackere, werd al na enkele dagen met Bellens bedankt. Melanie Mc Cluskey, een interne promotie, hield stand.

Concetta Fagard bleef wel rechtstreeks aan Bellens rapporteren. Dat verklaart waarom de e-mail met de droge melding van haar onmiddellijke ontslag om halftwaalf ‘s nachts op 8 juni direct van Bellens kwam. De volgende dag meldde Bellens, op zijn 56ste verjaardag, in een overigens lovende mail dat hij vanaf 1 juli in onderling overleg ook afscheid nam van Florence Coppenolle, de verantwoordelijke voor interne en externe communicatie die aan hem rapporteerde.

Over de oorzaken communiceert het bedrijf niet, maar een van de speculaties is dat Florence Coppenolle, door Concetta Fagard moegetergd, een formele klacht wegens “pesten op het werk” plande. Daarmee vertrekt bij Belgacom de derde communicatieverantwoordelijke in minder dan zes jaar.

Concetta Fagard zei ons maandag dat ze het te druk had om te praten.

BRUNO LEIJNSE

Voor sommigen was Fagard de verpersoonlijking van de Bellens-stijl van management door angst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content