VERTEKEND BEELD
De Haan kent na een grillige periode een remonte van de woningprijzen.
De woningmarkt in De Haan geeft een vertekend beeld. Een appartement op de dijk haalde een mediaanprijs van 172.500 euro. De markt trekt sterk aan tegenover 2013, het jaar dat de prijzen een diepe duik maakten. Sinds 2010 was er een daling van 15,9 procent in dit segment, tonen de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
In heel De Haan was er een prijsstijging (+6,6 % tot 196.630 euro). Na het daljaar 2014 klimt de prijs van de huizen met 27,1 procent naar 260.000 euro. Tegenover 2010 was er een prijsstijging met 48,6 procent, de tweede sterkste stijging aan de Vlaamse kust, na Knokke. Het aantal transacties steeg licht (+3,6%).
“De markt trekt eindelijk weer aan”, zegt Trees Beirens van het makelaarskantoor Agence Du Coq. “Er stond tot vorig jaar veel te koop tegen te hoge prijzen. Makelaars lokten verkopers door hun pand te hoog in te schatten en te speculeren dat ze wel iemand zouden vinden die bereid was dat bedrag neer te tellen. In een hausse kan dat weleens lukken. Maar als prijzen zakken, heb je een probleem. De potentiële kopers zien op de vastgoedwebsites dat de woningen lang te koop blijven staan. Even wachten, redeneren zij dan. En zo gaat de markt kapot.”
Nu zijn de prijzen weer realistisch en gaat de verkoop sneller. Een andere trend zijn kopers die een woning in De Haan kopen als alternatieve belegging.
De daling van de prijs op de dijk is ook in De Haan te verklaren door de kwaliteit van de appartementen. “De Haan kent twee A-locaties: de dijk en de Oude Concessie met de typische beschermde villa’s”, weet Beirens. “Op de dijk zijn heel wat appartementen aan renovatie toe. Dat drukt de prijzen. Kopers winnen maar beter inlichtingen in over de kwaliteit van het gebouw en het reservefonds voor de gemeenschappelijke delen. Voor een bepaald gebouw kostte de renovatie over enkele jaren miljoenen.”
De Oude Concessie is gebaseerd op een stedenbouwkundig plan dat de Londense architect William Kidner in 1888 uittekende. Sinds 1981 is het dorpsgezicht beschermd, zodat de villa’s aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Beirens: “Uiteraard heeft dat een invloed op de prijs. Ooit moet de koper kosten maken om aan die verplichting te voldoen. Maar hij weet ook dat verloedering in de Concessie onmogelijk is.”
In de deelgemeente Wenduine is wel hoogbouw mogelijk. “De prijzen liggen er een stuk lager”, weet Beirens. “Maar er is zeker kwaliteit op de markt.”
Kritische kopers
De prijs van nieuwbouw bleef in De Haan (inclusief het minder dure Wenduine) stabiel op 2375 euro per vierkante meter, zo blijkt uit de cijfers van de Crombrugghe & Partners. Beirens: “Er is veel nieuwbouw van mindere kwaliteit op de markt. In een groeimarkt lukt zoiets. Maar de kopers worden kritischer. De gemiddelde prijs is dus relatief, omdat veel vastgoed moeilijk verkocht geraakt. Een mooi appartement, bijvoorbeeld in de Nieuwe Concessie, kan 4500 euro per vierkante meter opbrengen.”
POC Partners startte dat project van mogelijk 216 woningen in 2008. “Voor een mooi tweeslaapkamerappartement voor 300.000 euro is er een markt”, weet commercieel directeur Paul Breels.
HANS BROCKMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier