Verfijnde vrouwen
Eigenares Anca Petrescu opende Alexandre vijf jaar geleden met celebrity-chef Alexandre Dionisio aan het fornuis. Hij had zijn populariteit te danken aan zijn optreden in het programma Top Chef op RTL-TV1. De Franstalige pers was lovend en niet veel later volgde een Michelinster.
Inmiddels is Alexandre Dionisco van het toneel verdwenen en met hem ging de ster. In zijn plaats kwam de vrouwelijke chef-kok Isabelle Arpin. De Franse werkte in sterrenrestaurants in Frankrijk en was tien jaar lang chef van het gereputeerde eethuis Auteuil in Oostende.
Anca Petrescu is een intelligente en communicatieve jonge vrouw, die met veel brio ontvangt en bedient. Zij heeft een diploma handelsingenieur van Solvay Business School op zak, werkt overdag als fiscalist en voelt zich sinds jong aangetrokken tot de horeca. Ze liep keukenstage in het naburige restaurant Comme Chez Soi en ontmoette daar William Wouters (Beste Sommelier van België 2003), die haar initieerde in de wijnen en haar tot vandaag gidst.
Petrescu mikt hoog. Dat merk je aan de parkeerdienst voor de deur, de in het zwart geklede obers, die de gerechten met witte handschoen inzetten, aan de decoratie en de gerieflijke stoelen en aan de prijzen van de flesjes op de wijnkaart. Er is geen kaart. Men komt voor de lunch van 50 euro of voor het avondmenu (drie gangen 75 euro, zes gangen 130 euro). Goedkoop is Alexandre niet, maar je zit goed, wordt bediend volgens de regels, de borden zijn verzorgd en het eten is verrassend lekker en verfijnd.
Wij schreven ons in op het grote menu en kregen lekkere hapjes: messchelpen met champignons en poeder van cantharel, oester met gebakken ganzenlever en aardpeer in drie structuren en gerookte aal met crème van rode biet, gel van appel en speculaaspoeder. De chef combineerde gelakte varkensborst met tartaar van gamba, yuzu, crumble van ca-shewnoten, satésaus en gelei van Tom Kah Kai-soep. Handgepelde grijze garnalen lagen in het bord met een kort gegaard kwartelei, espuma van aardappel en bisque van garnaal en sherry. Het beste van duif kwam in een bereiding met Arabische parfums van ras-el-hanout en sinaasappelbloesem en kreeg het gezelschap van loempia gevuld met dadels en abrikozen. Tarbot kwam met paella, schelpjes, krokant van chorizo en jus van erwten. Opgespoten sneeuw van Comté-kaas combineerde de chef met crumble van olijven, berkensiroop en tijm. Afsluiten deden wij met een fris nagerecht van citrusvruchten met gemberijs, meringue en rozemarijn.
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier