Veerman verzet de bakens
Jérôme De Vriese draagt twee petjes: hij is de veerman van het gratis voetgangers- en fietserspontje over de Leie in Drongen en hij is de eigenaar en chef-kok van brasserie Baarle 90. De bel op de steiger verwittigt wanneer de veerman zijn fornuis moet verlaten om iemand over te zetten.
De Vriese is de zoon van een vermaarde wielermecanicien. Hij was drie jaar lang de rechterhand van wijlen Willy Slawinski, de vooruitstrevende kok uit Gent die veel te jong is gestorven. De Vriese is met zijn echtgenote Greta Van Mensel in het hart van Gent met het gastronomisch restaurant Graslei 7 begonnen. De potten en pannen verhuisden in 1993 naar het huis van de veerman in Sint-Martens-Latem. Tussen Drongen en Latem, waar de straat doodloopt in een bocht van de Leie, openden de twee het restaurant ‘t Oude Veer. Drie jaar later werd ‘t Oude Veer getransformeerd in Hof Ter Leie.
Maar tijden veranderen en als veerman weet Jérôme De Vriese maar al te goed dat je de bakens geregeld moet verzetten om obstakels uit de weg te gaan. Zware personeelskosten en nieuwe eettrends, waarbij de voorkeur gaat naar eerlijk, smakelijk, laagdrempelig en vlot, noopten hem de formule te vereenvoudigen. Daarom werd Hof ter Leie onlangs omgedoopt tot brasserie Baarle 90. Hij investeerde in nieuwe meubels met hoge en lage tafels en een lange gastentafel, een grote bar, romantische verlichting en een rijpingskast voor het vlees. Vanaf het eerste warme zonnestraaltje zijn de terrassen een uitverkoren plek. Om het zomerseizoen te verlengen werd er een eiken poolhouse met verwarming en spit gebouwd, waarin achttien genodigden aan een lange tafel kunnen plaatsnemen of waarin vier afzonderlijke tafels passen. Sinds kort zijn er ook vijf tafels op de steiger, zodat men bovenop de Leie zit. Greta Van Mensel ontvangt met zachtaardigheid.
De kaart vermeldt Vlaamse klassiekers. Wij proefden twee voorgerechten: garnaalkroket zoals die hoort te zijn (20 euro) en een pure bereiding met langoustine, inktvisringen in bros frituurdeeg, radijs en kerstomaat (24 euro). Het hoofdgerecht was vis van de dag of een monumentale moot aan de graat gebakken tarbot, omringd door beetgare groenten, grijze garnalen en mosterdmousseline (38 euro). Daarna was er dame blanche: kommen met vers gedraaid vanille-ijs, geklopte room en gesmolten chocolade (10 euro). Jérôme De Vriese benadert eersteklas lokale producten met respect en vakkundigheid. Zijn evenwichtige, klassieke bereidingen hebben smaak en daar gaat het uiteindelijk om.
Pieter Van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier