VBO noemt vierdaagse 32-urenweek een ‘fout signaal’

Pieter Timmermans (VBO) © Belga

Het voorstel van de PS voor een kortere werkweek van 32 uur zonder loonverlies stuit ook bij de werkgevers op weerstand. Een “fout signaal”, zo vindt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

PS-voorzitter Paul Magnette lanceerde het voorstel zondag op het kiescongres van de Franstalige socialisten. De partij wil stappen zetten richting een werkweek van vier dagen, met 32 uur, zonder loonverlies en met compenserende aanwervingen.

Niet geheel onverwacht kwamen er aan Vlaamse kant al afwijzende reacties. Zo verwees CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem naar de enorme budgettaire uitdagingen die ons land te wachten staan. Ook Open VLD en N-VA sabelden het voorstel neer.   

‘Meer dan 20 regelingen’

Maar ook op de werkgeversbanken staat men niet te springen voor de voorstellen van de Franstalige socialisten. Een verhoging van de loonkosten wanneer de competitiviteit van de bedrijven verslechtert, is “een foutief signaal”, vindt het VBO, de grootste werkgeversorganisatie van het land. En: “We zitten met een krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zoeken continu naar mensen. Nu mensen weghalen van de arbeidsmarkt is dan ook gewoon niet logisch”.

Het VBO wijst ook op “al meer dan 20 regelingen”‘ die bestaan om de arbeidstijd te verminderen. De voorstellen zijn bovendien arbeidsorganisatorisch niet haalbaar, argumenteert de werkgeversorganisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content