Van het kastje naar de pc

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Nu de funderingen gelegd zijn, komt de elektronische dienstverlening van de overheid zeer snel op gang.

J an Deprest, voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie, ziet er ontspannen uit en dat is opmerkelijk in een job die in minder dan drie jaar evenveel titularissen heeft gezien. “Net terug van anderhalve dag vakantie,” knipoogt hij. Even belangrijk zal wel zijn dat hij en zijn dertigkoppige team na negen maanden resultaten kunnen voorleggen in hun campagne om de dienstverlening van de overheid te verbeteren. Een overzicht.

ò 13 maart: diensten sociale zekerheid. Vanaf vandaag, 13 maart, kunt u op de site Belgium. be klikken op een nieuw item “on line diensten”. Die omvatten vijf handelingen in de sociale zekerheid: meedelen van tijdelijke werkloosheid en van detachering van werknemers naar het buitenland, de Dimona-aangifte van tewerkstelling, werkmeldingen in de bouwsector en de driemaandelijkse aangifte aan de RSZ.

ò 17 maart: elektronische identiteitskaart. De digitale certificaten op deze chipkaart verschaffen zekerheid over de identiteit van de auteur van elektronische transacties. Vanaf 31 maart kunnen de pilootgemeenten Borsbeek, Leuven, Tongeren, Jabbeke, Geraardsbergen, Lasne, Seneffe, Seraing, Marche-en-Famenne, Rochefort en Sint-Pieters-Woluwe met de uitreiking van de elektronische identiteitskaart starten. Deprest: “Na zes maanden krijgen we waarschijnlijk een positief rapport en kunnen we beslissingen nemen over een veralgemeende invoering.” Eind 2003, begin 2004 kan er dan een lastenboek voor de resterende 578 gemeenten worden uitgeschreven.

Jan Deprest verwacht een massa particuliere toepassingen voor de “e-id”-kaart. “Die kaart is een economisch gebeuren,” zegt Deprest. “De standaarden staan on line, wij zijn voor een open filosofie, we willen daar geen bottleneck zijn.” De elektronische kaart heeft de nodige ruimte om bijkomende toepassingen, waaronder versleuteling, aan boord te nemen. Wie op de kaart wil schrijven, moet wel de toelating van de overheid hebben, en uiteraard de privacywetgeving naleven.

ò eind maart, begin april: nummerplaten. Tot nog toe konden enkel verzekeringsmakelaars een nummerplaat via de site aanvragen. “We ontsluiten daar niet enkel databases van de overheid, maar ook van de privé-sector. Dat is spectaculair,” zegt Deprest.

ò1 juni: belastingformulier. Met “Tax-on-line” kunnen we ons belastingformulier on line invullen en meteen zien hoeveel we moeten bijbetalen of terugkrijgen. De berekening gebeurt rechtstreeks op de systemen van Financiën, net als de definitieve berekening.

ò1 juli: Kruispuntbank. De kruispuntbank voor ondernemingen komt on line en geleidelijk, sector per sector, zullen de ondernemingsloketten beginnen. Op dat moment kan men via de site het unieke ondernemingsnummer (dat het nummer van BTW, RSZ en handelsregister vervangt) aanvragen. Het portaal zal ook toegang geven tot de publieke informatie over bedrijven.

ò Oh ja, vanaf 13 maart kunt u op Belgium. be ook het elektronisch stemmen oefenen.

Bruno Leijnse

Met “Tax-on-line” kunnen we ons belastingformulier on line invullen en meteen zien hoeveel we moeten bijbetalen of terugkrijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content