VAN HARDWARE NAAR SOFTWARE
VAN PRODUCTIE NAAR PROBLEMSOLVER.
Marnix Steenbeke, directeur Systems van Somati Group, definieert brandbeveiliging als een totaalconcept, niet enkel het aanbieden van een ruime waaier van producten: “Somati is een systeemhuis. Wij verkopen geen producten of zeg maar hardware, wij bieden totaaloplossingen voor elk brandbeveiligingsprobleem, dus als het ware de volledige software eromheen – zowel voor hospitalen als voor drukkerijen of staalfabrieken.” Het bedrijf uit Erembodegem verricht ook audits, adviseert, doet aan training en opleiding en biedt “voor elke fase in de ontwikkeling van een brand” de aangepaste apparatuur – van detectie tot het blussen. Als leverancier van geïntegreerde brandweersystemen, noemt Somati zich uniek. “We hebben wereldwijd wel concurrenten, maar zij zijn veeleer gespecialiseerd in één of enkele van onze activiteiten,” zegt Peter Pelgrims.
Somati Group bestaat uit vijf strategische business units (sbu):
interventiemateriaal (draagbare blussers);
equipment (brandweeruitrusting en speciale brandweerwagens);
electronics (branddetectie, inbraak, cameracontrole);
vaste blusinstallaties (water, schuim, poeder, gas);
compartimentering (brandvrije deuren).
De sbu’s zijn volgens een matrixstructuur ondergebracht in drie divisies – Products-Systems-Construction – en drie geografische regio’s: Benelux (Somati Vlaanderen en Brussel; Somati Wallonië en Somati Nederland); Midden-Europa (Somati Sro, Tsjechië) en Verre Oosten (Somati China).
Steenbeke: “We weten wat er in onze branche wereldwijd te koop is. Om zelf niet opnieuw het warm water uit te vinden, bedingen we bij voorkeur exclusiviteitscontracten of we doen aan joint development, zoals met de Finse specialist in branddetectie Esmi of met een Amerikaanse koploper op het gebied van vlamdetectoren. Met zijn technologie hebben we de verbrandingsinstallaties van Indaver gerealiseerd, één van onze mooiste referenties. Onze ingenieurs kunnen specificaties uittekenen voor derden of we doen zelf aan productontwikkeling, eventueel in samenwerking met bijvoorbeeld het labo van professor Minne van de Universiteit Gent.”
In de Products-afdeling is 80% van het interventiemateriaal en van de brandweeruitrusting eigen productie: brandweerwagens of gespecialiseerde voertuigen (opnamewagens van de VRT, waterkanonnen van de rijkswacht), gebouwd op een chassis van Renault, Volvo of een andere constructeur.
De divisie Systems levert kant-en-klare projecten. Stip, de afdeling Construction voor brandwerende deuren, is van ontwerp over productie tot installatie voor de volle 100% van eigen signatuur.
ERIK BRUYLAND
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier