Advocaat Christian Van Buggenhout: ‘De leveranciers van Van Hool zijn de pineut’

Werknemers van Van Hool. © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De nv Van Hool gaat het faillissement aanvragen. Hoe liggen de kaarten, wat zijn de vooruitzichten voor het personeel en de andere betrokkenen? Trends vroeg het aan faillissementenexpert Christian Van Buggenhout. De advocaat bij DLA Piper is onder meer de curator van de luchtvaartmaatschappij Sabena.

De werkmaatschappij nv Van Hool gaat het faillissement aanvragen. Is dat de juiste keuze?

CHRISTIAN VAN BUGGENHOUT. “De onderneming had beter voor een vereffening gekozen. Dan kon de crisismanager, co-CEO Marc Zwaaneveld, zelf de manier van vereffening bepalen. Maar de familiale aandeelhouders bereikten geen akkoord over een juridisch geschil. Ruzie in de familie is de achilleshiel van een bedrijf.

“Een faillissement betekent dat de activiteiten worden stopgezet. Die worden dan elk afzonderlijk verkocht, op voorwaarde natuurlijk dat er activiteiten zijn. Dat leidt tot de volledige vernietiging van de waarde van het bedrijf. Het is een kolfje naar de hand van de Vlaamse ondernemer Guido Dumarey. Die is vertrouwd met die gang van zaken, en heeft al interesse getoond voor Van Hool”.

Volgens de vakbonden behoren de werknemers tot de grote verliezers. Zij krijgen zelfs geen afdankingspremie in functie van het aantal gewerkte jaren.

VAN BUGGENHOUT. “Voor het personeel zal het sowieso erg zijn. Zij krijgen een ontslagpremie uit het Fonds voor Sluitingen van Ondernemingen. Maar dat is geen enorm bedrag. Ik begrijp de kritiek van de vakbonden dus wel. Maar de werknemers behoren, net als de banken, tot de bevoorrechte schuldeisers bij de verkoop van activa. De opbrengst uit de verkoop van het handelsfonds, de vorderingen op klanten, vloeien deels naar het personeel. Maar hoeveel vorderingen zullen er overblijven na het faillissement?”

Nochtans is het orderboekje van Van Hool blijkbaar goed gevuld.

VAN BUGGENHOUT. “Dat is niet meer dan logisch. Een potentiële nieuwe investeerder moet vertrouwen kunnen winnen bij klanten. Maar het probleem is dat de klanten voorschotten hebben betaald voor de orders die nu nog worden afgewerkt. Die voorschotten komen in het faillissement terecht. De nieuwe investeerder zal na de overname die extra kosten moeten incalculeren”.

Een overnemer heeft die goed geschoolde werkmensen nodig, met materiaal alleen ben je niks. Dat kun je overal kopen

Christian Van Buggenhout,

advocaat

Wat heeft een potentiële investeerder aan Van Hool?

VAN BUGGENHOUT. “Goed geschoolde werknemers, technici met ervaring, lassers. Die mensen maken drie vierde uit van de waarde van de activa. De vraag is of zij zullen wachten op een nieuwe investeerder. Goede werknemers zullen het zekere voor het onzekere nemen en misschien al snel vertrekken. Het komt er dus vooral op aan de bestaande mensen te behouden. Een overnemer heeft hen nodig, met materiaal alleen ben je niks. Dat kun je overal kopen. Een overnemer wil een bedrijf in continuïteit kopen.”

Wat wordt het lot van de nv Immoroc, de houdstermaatschappij van de familie Van Hool boven de voertuigenmaker?

VAN BUGGENHOUT. “De handelsschulden blijven wellicht steken in de werkvennootschap. De leveranciers zijn dus de pineut. In de holding zit voorts het vastgoed en de financiële schulden, en daarover zijn ongetwijfeld afspraken gemaakt met de banken. Je kunt niet verwachten dat de curator ook nog eens vastgoedagent gaat spelen. De vraag is hoeveel de waarde is van het pand op het vastgoed, waarmee de bankleningen zijn gekregen. En de investeerder in het nieuwe Van Hool kan die gebouwen in eerste instantie huren. Hij moet dat niet kopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content