Valse start
We beginnen met u een opperbest 2016 toe te wensen: in de eerste plaats een goede gezondheid en veel succes in de zaken die u bezighouden en die u belangrijk vindt. Daar hoort uiteraard ook de wens voor een mooi rendement op de beleggingsportefeuille bij. De eerste dagen van het nieuwe jaar hebben al uitgewezen dat dit niet vanzelfsprekend wordt.
Het Midden-Oosten kwam andermaal negatief in de internationale schijnwerpers. De 47 executies door Saudi-Arabië, met daaronder die van de Iraanse sjiitische geestelijke leider Nimr Al-Nimr, waren de spreekwoordelijke druppel die de gespannen relaties tussen Saudi-Arabië en Iran deed escaleren. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zijn nog nooit goed nieuws geweest voor de financiële markten. Meteen doken de Europese beurzen 4 tot 5 % in het rood, nadat de handel op de Chinese aandelenmarkten bij -7 % was opgeschort.
Die tegenvaller komt boven op het verminderde comfort voor beleggers, nu de Federal Reserve midden december de eerste renteverhoging sinds 2006 heeft doorgevoerd. Het is duidelijk merkbaar dat de eensgezindheid nu weg is bij de economen en de strategen: van ‘Yellen zal die renteverhoging in 2016 moeten terugdraaien door het recessiegevaar’ tot ‘er komen vier renteverhogingen door de toenemende looninflatie’. Dat verhoogt de onzekerheid bij beleggers.
10 procent cash
Op de laatste strategiepagina van vorig jaar drukten we onze verwachting uit dat 2016 een woelig beursjaar wordt, met nog meer volatiliteit dan in 2015. We vrezen dat het jaarbegin dat al bevestigt en de gevreesde trendommekeer dichterbij brengt. Die trend is tot nader order opwaarts, maar meer en meer is waakzaamheid geboden. De manifeste vermoeidheid van de Amerikaanse en de Europese aandelenmarkten sinds het voorjaar van 2015 wordt verstevigd.
Dat is niet onlogisch, gezien de lengte en de omvang van de haussemarkt: die is 81 maanden oud, tegenover een gemiddelde van 57 maanden de afgelopen eeuw, en de S&P500-index klom met 215 %, tegenover een gemiddelde van 165 %. De langetermijnindicatoren blijven verzwakken. Bij een val onder 1850 punten voor de S&P500-index is het feest voor enige tijd voorbij. Dan begint een nieuwe berenmarkt (baissemarkt of dalende beurstendens). Hetzelfde geldt voor de Europese beurzen. Zodra de Stoxx600-index onder 330 punten terugvalt en de Eurostoxx50-index onder 3000 punten, is de stijgende trend ook hier afgelopen.
Vandaar houden we al bij het begin van het jaar een cashpositie van 10 % – meteen de grootste individuele positie, die alvast niet kan dalen. We gaan de liquiditeiten enerzijds nog geleidelijk opvoeren en anderzijds de defensieve positie in goud geleidelijk optrekken. In dat verband verkopen we nu ook de positie in de Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim (adviesverlaging naar 2A). Dat is een Europese indexwaarde met belangen in Noord-Amerika en het Midden-Oosten (door overname van Orascom Cement), waarvoor we op onze hoede zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier