Vakantiestress
Stresstests. Logopedisten hebben er ongetwijfeld een hele kluif aan. Wie het woord duidelijk gearticuleerd vijf keer na elkaar wil uitspreken, struikelt erover. Ook de financiële markten zijn al enkele weken aan het kauwen op het solvabiliteits- en liquiditeitsexamen van de Europese banken. Met de stress in de aanloop naar de proclamatie viel het uiteindelijk nog wel mee. Een aantal lekken haalde wat druk van de ketel en uiteindelijk twijfelde niemand er nog aan dat de meeste banken in eerste zittijd zouden slagen.
Veel enthousiasme was er dan ook niet toen dat bij de effectieve publicatie ook bleek. De zeven banken die het niet haalden waren al voor de start van de examens de zwakke broertjes van de klas. Dat uiteindelijk maar 3,5 miljard euro vers kapitaal moet gezocht worden lijkt al evenmin op applaus te worden onthaald. Daarmee is het voor iedereen duidelijk dat er van stress nooit echt spra-ke is geweest. Beleggers reageerden opvallend positief. Er zijn dan ook een aantal positieve elementen terug te vinden. Al is het maar het feit dat Europa er in geslaagd is de testen te laten uitvoeren. Bovendien ligt één en ander nu duidelijk op tafel waardoor de toekomstige risico’s misschien beter ingeschat worden. Vooral bij de grootbanken volgde de opluchting en kon nu echt aan vakantie worden gedacht.
De aandelenmarkten vertoeven trouwens al enkele weken in vakantiemodus. Posities zijn voor de vakantie afgesloten. Beleggers genieten nu eenmaal meer van hun vakantie als ze op hun hotelkamer niet de hele dag naar de tickerbalk van een internationale financiële zender moeten kijken. Voor wie wel op de markten aanwezig bleef, was het niet altijd sit back and relax. De grafiek van de belangrijkste indices heeft veel weg van het profiel van een bergetappe in de Tour de France: na een stevige klim volgt een fikse afdaling. Gelukkig voor de beleggers, iets minder voor de renners, lag de aankomst ook op het hoogste punt van de dag. Als we de balans opmaken, zijn we met zo’n 5 % gestegen. De Stoxx50 toch. Binnen het Europese beurspeloton spande Spanje met een winst van 8 % de kroon. Zou het toeval zijn dat het Iberische schiereiland niet alleen de wereldbeker mee naar huis mocht nemen, maar ook de gele trui?
Met de wereldbekerroes lijken trouwens ook de zorgen over de schuldenproblematiek van een aantal Zuid-Europese landen wat naar de achtergrond verdwenen. Er werd vlot geld gevonden op de financiële markten, waardoor onder meer voor Spanje, Portugal en Ierland de druk op de financiële ketel wat afgenomen is. Het belangrijkste bewijs daarvan vinden we in de evolutie van de euro. De koers van de Europese eenheidsmunt ondervindt sinds enkele dagen opwaartse druk. Dat is natuurlijk ook voor een stuk te danken aan de Amerikaanse macro-economische cijfers, die de jongste weken het beeld bevestigen dat de hoerastemming rond het economische herstel misschien wel wat voorbarig was. De Amerikaanse centrale bankier gaf het kind meteen ook een naam: “bijzonder onzeker”. Voor de waarde van de Amerikaanse munt en de exportpositie van Amerikaanse bedrijven is een en ander mooi meegenomen, zeker na de verschroeiende klim van het groene biljet in het tweede kwartaal. Voor een euro moest in die periode gemiddeld 1,27 dollar neergeteld worden. Dat was voor de eenheidsmunt het laagste niveau in vier jaar en voor veel bedrijven in de VS de belangrijkste oorzaak voor de tegenvallende vooruitzichten voor de rest van het jaar.
Het kwartaalcijferseizoen zit aan de andere kant van de Atlantische Oceaan op kruissnelheid, maar bij ons moet de cijferregen nog echt beginnen. De verwachtingen zijn hooggespannen, misschien wel te hoog, getuige daarvan de reactie op het halfjaarrapport van Barco. Na een buitengewoon eerste kwartaal bevestigden de West-Vlamingen in het tweede kwartaal met een beter dan verwachte omzet en een sterk gevuld orderboek. Maar op het niveau van de rendabiliteit werden de verwachtingen niet ingelost en dus keerden beleggers het technologiebedrijf de rug toe. Een dag eerder, voor de publicatie van de cijfers dus, waren de kopers nochtans talrijker dan de verkopers. Bij Omega Pharma kregen we hetzelfde te zien. Dat het bedrijf zich de voorbije weken letterlijk in de kijker fietste en in Parijs zelfs bijna op het podium stond, leek evenmin van tel. Niet alle koersliefhebbers zijn duidelijk ook beleggers. (C)
Steven Vandenbroeke
Binnen het Europese beurspeloton spande Spanje met een winst van 8 % de kroon. Zou het toeval zijn dat het Iberische schiereiland niet alleen de wereldbeker mee naar huis mocht nemen, maar ook de gele trui?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier