Uitgespuwde trots
Vijf jaar geleden was de oliereus Petrobras hot bij beleggers. Daar schiet weinig van over. Maar daardoor is het Braziliaanse aandeel een achterblijver met potentieel geworden.
De internationale beleggersgemeenschap reageerde negatief op de jaarcijfers die Petrobras onlangs bekendmaakte. Vooral de dividendverlaging werd slecht onthaald. Die geldt enkel voor de gewone aandelen; de preferente aandelen, die in handen van de Braziliaanse overheid zijn, krijgen hetzelfde dividend als in 2011. Voor de eerste keer in tien jaar ontvangen beide types aandelen niet hetzelfde dividend. Het doet de relatie tussen de oliegigant en de internationale beleggers alweer geen goed.
De Braziliaanse overheid is de belangrijkste aandeelhouder van Petrobras, met 32 procent van de aandelen en zelfs 55 procent van de stemrechten. Al enkele jaren hebben de internationale beleggers de indruk dat de belangen van het land te sterk wegen op het beleid van Petrobras. Zo remt de regering prijsverhogingen af, waardoor benzine in Brazilië een stuk goedkoper is dan in het buitenland. Dat heeft een weerslag op de winstgevendheid van de groep.
2012 was geen goed jaar voor de oliemaatschappij. Petrobras, de op vier na grootste oliespeler ter wereld, haalde vorig jaar een gemiddelde productie van 2,6 miljoen vaten per dag. Daarmee lag de dagproductie voor het eerst sinds 2007 lager dan het jaar daarvoor (-1 %). Dat is een tegenvaller, want Petrobras wil dat gemiddelde tegen 2020 verdubbelen tot 5,4 miljoen vaten. Het management baseerde die ambitie op de grote offshore-olievondsten die de Braziliaanse oliereus de afgelopen vijf jaar heeft gedaan. Het Lula-olieveld, dat mogelijk 5 à 8 miljard vaten bevat, was zelfs een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen decennia.
Maar een concern moet niet alleen olie vinden, het moet die velden — op gemiddeld 3 kilometer onder het zeeniveau — ook nog ontwikkelen. Dat kost veel meer dan de ontginning van olie in de woestijn van Saoedi-Arabië. Het businessplan van Petrobras omvat een fabuleus investeringsbudget van 236,5 miljard dollar tot 2016, waarvan de grootste brok dient voor exploratie en productie. Jaarlijks moet de groep voor ongeveer 16 miljard dollar middelen ophalen. Dat de bedrijfskasstroom (ebitda) in 2012 daalde met 26 procent tot 27,63 miljard dollar, was dan ook een andere flinke tegenvaller. In 2013 wordt een stevig winstherstel verwacht.
Als Petrobras zijn ambitieuze doelstellingen kan realiseren, promoveert het naar de Champions League onder de oliemajors. Het aandeel staat weer op het niveau van voor de vondst van het Lula-veld en is dus vrij redelijk gewaardeerd. Er is geen enkele premie meer tegenover de andere oliemajors, ondanks het grotere winstpotentieel in de komende jaren. Daarom vinden we het aandeel koopwaardig.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier