UITGEROOKT
In Vlaanderen is Dirk Nielandt aan de slag gegaan als zelfstandige “Allen Carr”-therapeut. Hij geeft cursussen “stoppen met roken” in bedrijven. En het werkt.
Steeds meer bedrijven willen rookvrij zijn. Bij de gratie van de directie wordt in nogal wat kantoorgebouwen een rookkamer, een klein lokaaltje met grote asbakken, gevrijwaard. Niet echt aantrekkelijk en bovendien gaat er ook nogal wat arbeidstijd in rook op. Daarom bieden bedrijven hun rokende werknemers een cursus aan – Allen Carr’s Easyway – om definitief te stoppen met roken zonder hulp of vervangingsmiddelen.
Dirk Nielandt komt uit de IT-sector maar raakte in die mate enthousiast over zijn ervaring met Allen Carr, dat hij – moegerookt – in 1994 naar Engeland trok om er in 1995 de rechten te kopen. Zo kon hij de Britse methode exclusief in België introduceren. De werkwijze wordt uitvoerig beschreven in het boek “Stoppen met roken” van Allen Carr (Forum, Amsterdam, 1997).
“Eigenlijk is de methode een schoolvoorbeeld van cognitieve gedragstherapie,” aldus Nielandt. Hij brengt de inhoud van het boek op een geanimeerde wijze, in één sessie die een namiddag duurt. Hij zag totnogtoe zo’n 1700 cursisten in groepen van maximaal acht deelnemers. Kostprijs per deelnemer: 6000 frank. Uit een telefonische enquête na één jaar blijkt dat bijna tachtig procent nog steeds niet rookt – gelukkig voor Nielandt, want bedrijven die hun werknemers inschrijven, krijgen een geld-teruggarantie wanneer de werknemers binnen de drie maanden na de cursus weer met een sigaret rondlopen.
Nielandt gaf zijn cursus al bij Raychem in Kessel-Lo (tien cursisten waarvan momenteel acht niet-rokers), bij Fina Lubricants in Evergem-Ertvelde (acht cursisten waarvan nu zes niet-rokers), bij DuPont de Nemours in Mechelen (29 cursisten, het slaagpercentage is nog onbekend) en zeer onlangs bij Plantin in Evere.
Bij een peiling naar de resultaten van de Allen Carr-aanpak in het buitenland, uitgevoerd door de bedrijven zelf – en dat zijn onder meer IBM en BMW in Duitsland, KLM, Levi Strauss en DuPont de Nemours in Nederland – blijkt dat van het totale aantal cursisten een gemiddelde van ruim 60% na een jaar of langer nog steeds niet rookt.
In Groot-Brittannië, waar Allen Carrs methode vandaan komt, werden in 1997 4554 cursisten geteld: 72% privé-personen, 28% vanuit bedrijven. In Duitsland valt de omgekeerde verhouding op: 54% van de 1118 kandidaten in 1997 komen uit bedrijven. Dirk Nielandt zelf mocht vorig jaar 300 rokers van hun verslaving afhelpen, goed voor een omzetcijfer van 1,8 miljoen frank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier