Uitgerekend nú komt er een vermogensbeheerder bij
Hoewel de financiële markten onder druk staan, heeft Vlaanderen er een nieuwe vermogens-beheerder bij: Davenport Vermogensbeheer. Dat niet alleen, ze willen nog 10 % van de koek ook.
“Da venport Vermogensbeheer mag dan een nieuw bedrijf zijn, wij zijn het niet,” zeggen oprichters Rik Claeys en Patrick Vandenbroucke. In de jaren tachtig waren beiden kaderlid bij de Cera Bank. Claeys werd later hoofd vermogensbeheer bij de voormalige Bank van Roeselare, stapte over naar Nedee waar hij directeur private banking werd en richtte Buttonwood Vermogensbeheerders op. Patrick Vandenbroucke vestigde zich in 1994 als zelfstandig consulent en verstrekte voornamelijk advies over treasury en risicobeheer.
Zowel het management als het kapitaal van Davenport Vermogensbeheer zijn Vlaams. De nieuwe vermogensbeheerder richt zich uitsluitend op de Vlaamse markt. Een marktaandeel van 10 % is de ambitie op lange termijn. Volgens Patrick Vandenbroucke is de Vlaamse markt groot genoeg. “Mensen stappen steeds meer van de gedachte af dat ze naar het buitenland moeten om hun geld te laten beheren. Ze beseffen ook dat ze daarvoor niet per se naar de grootste bank moeten stappen.”
Geen speculanten
Het oprichten van een nieuwe vennootschap in deze moeilijke tijden is volgens Rik Claeys geen groot risico. “De timing is niet zo slecht. De financiële markten hebben net een van de zwaarste correcties achter de rug, wat heel wat mogelijkheden opent.” Davenport Vermogensbeheer start niet van nul. Beide zaakvoerders bogen op cliënteel uit het verleden. Claeys is ervan overtuigd dat de basisgrondstof, namelijk spaargelden, altijd aanwezig zal zijn. “Vanaf 1 januari 2005 is de harmonisatie van de Europese fiscaliteit een feit,” argumenteert Claeys. “Daardoor zal veel geld naar ons land terugvloeien.”
De koek in ons land wordt verdeeld onder een dertigtal vermogensbeheerders. Davenport Vermogensbeheer wil zich differentiëren door te blijven focussen op de kernactiviteit, namelijk het beheer van roerend vermogen. “We hebben de indruk dat sommige vermogensbeheerders zijsporen volgen en van hun kernactiviteiten afwijken. Ze doen naast het beheer van roerend vermogen ook aan financiële of familiale planning. Dat is niet onbelangrijk, maar we concentreren ons liever op onze kernactiviteit. We zijn fiscalisten, notarissen of bouwpromotors,” zegt Vandenbroucke.
De rode draad in de werking van Davenport Vermogensbeheer is pragmatiek. “Iedere dag stellen we ons de vraag hoe we een euro meer kunnen verdienen voor onze klanten,” zegt Vandenbroucke. Beide zaakvoerders laten zich leiden door eenvoud. “Sommige producten zijn zo ingewikkeld dat ze meer weg hebben van een loterij dan van een belegging. We zijn daar vierkant tegen,” zegt Claeys. “We passen alle mogelijkheden toe om de portefeuille van de klanten te doen toenemen, zonder dat het risico stijgt. We zijn geen speculanten maar vermogensbeheerders.”
De no-nonsenseaanpak van Davenport Vermogensbeheer blijkt ook uit de keuze van de benchmark. “In slechte beurstijden heeft het weinig zin om je te meten met een beursindex,” vindt Vandenbroucke. “De belegger heeft geen boodschap aan het feit dat hij 10 % beter dan de beurs heeft gepresteerd wanneer die 30 % gedaald is. Het rendement van een staatsobligatie is volgens ons een beter vergelijkingspunt. De situatie verandert wel tijdens goede beursjaren. Dan is het belangrijk om een deel van de beurshausse mee te pikken en de beursindex te kloppen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier