Uit de anonimiteit
Solvay werd vorig jaar genegeerd door beleggers. Dit jaar zou het aandeel weleens de wind in de zeilen kunnen krijgen.
Solvay heeft 117 vestigingen in 56 landen. Het is een van de weinige Belgische multinationals met wereldwijde activiteiten. Toch heeft het aandeel de voorbije twee jaar niet veel gepresteerd in de Bel-20. De achterstand tegenover de sterindex van de Brusselse beurs is opgelopen tot ruim 30 procent. Solvay kreeg flink wat aandacht, toen het in 2009 zijn farmaceutische divisie verkocht aan Abbott Laboratories. In 2011 nam het met de opbrengst het Franse Rhodia over. Aanvankelijk was de markt erg enthousiast over die deal, maar die geestdrift is de jongste twee jaren be-koeld.
Toch straalt het bedrijf heel wat dynamiek uit. Het management — onder leiding van Jean-Pierre Clamadieu, de voormalige topman van Rhodia — heeft de conjunctuurgevoeligheid van de activiteiten verminderd. Daarvoor heeft het een aantal activiteiten verkocht en andere gekocht. Een opvallende aankoop was Chemlogics, dat profiteert van de Amerikaanse schalieolieboom. Met de verkoop van Solvay Indupa aan het Brazi-liaanse Braskem had de Belgische chemiereus pech. De Braziliaanse mededingingsautoriteiten hebben die deal geblokkeerd en Solvay moet het verkoopproces opnieuw opstarten. Ook Acetow, dat sigarettenfilters maakt, zou op de verkooplijst staan.
Zo ontstaat steeds meer een chemiegroep met activiteiten die evenwichtig zijn gespreid. Performance Chemicals is met 31 procent van de omzet de grootste afdeling (cijfers over 2013), gevolgd door Advanced Materials (27 %), Advanced Formulations (24 %) en Functional Polymers’ (18 %). De rest komt van Corporate & Business Services. Ook de sectoren zijn mooi verdeeld. Consumptiegoederen en gezondheidszorg is met 25 procent de belangrijkste markt, gevolgd door industriële toepassingen (19 %), auto’s en luchtvaart (17 %), voeding, landbouw en veevoeder (12 %), energie en leefmilieu (11 %), bouw en constructie (10 %) en elektriciteit en elektronica (6 %).
Met een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 6,5 voor 2014 en minder dan 6 voor 2015 is het aandeel 15 procent goedkoper dan dat van de Europese sectorgenoten. Er zijn weinig argumenten die zo’n korting rechtvaardigen, temeer omdat Solvay met de ebitda-marge van bijna 18 procent een van de hoogste in de sector is. De resultaten van de groep hebben in 2014 niet ontgoocheld. In 2013 haalde Solvay 42 procent van zijn omzet uit de opkomende landen (31 % in Azië en Oceanië en 11 % in Latijns-Amerika). Het bedrijf profiteert dus ook van de opkomende middenklasse in de groeiregio’s.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier