UA en VIB lanceren diagnosticabedrijf Multiplicom

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

GIMV, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Antwerpse universiteit (UA) investeren samen 2 miljoen euro in Multiplicom, een spin-off voor moleculaire diagnostiek die is ontstaan uit het VIB-departement voor moleculaire genetica van Christine Van Broeckhoven.

Multiplicom baseert zich op technologie die werd ontwikkeld door hoogleraar Jurgen Del Favero, die chief technology officer wordt. Del Favero ontwikkelde een methode om stukjes genetisch materiaal snel te ontrafelen en te testen (het zogenaamde sequencing, red.). Daarmee kan bepaald worden of iemand een verhoogd genetisch risico loopt op een ziekte. De technologie speelt ook een cruciale rol in preventie doordat ze genetische defecten signaleert. Bovendien kan ze aangeven welke medicijnen of therapieën geschikt zijn voor patiënten. Dat alles kan grote besparingen voor de gezondheidszorg opleveren, merken de initiatiefnemers op.

“Dit is een belangrijke stap. Ik heb dit van in het begin meegemaakt, en ik verwacht er heel veel van”, zegt Van Broeckhoven. “Wij kennen de vraag naar genetische diagnostica, want de kosten voor de gezondheidszorg worden steeds groter.”

Multiplicom heeft al diagnostische kits op de markt, onder meer om te bepalen of patiënten een verhoogd risico op borstkanker lopen. Tests tegen darmkanker zijn in ontwikkeling, maar alle aandoeningen komen in aanmerking. “Dat maakt dit bedrijf in de biotechsector een atypisch geval, omdat een groot deel van de risico’s al meteen weggenomen is”, zegt CEO Dirk Pollet, een oudgediende van Innogenetics en Galápagos. “Het draait inderdaad al omzet en heeft een portfolio van producten”, stelt Jim Van heusden van GIMV.

De klanten zijn diagnostische laboratoria en farmabedrijven Een testkit voor borstkanker kost hun een kleine 100 euro, maar levert een veelvoud aan besparingen op, stelt Del Favero.

Multiplicom, dat zich zal vestigen op terreinen van de UA in Niel, zoekt wel samenwerking met grote diagnostische bedrijven. “We zijn te klein om alles zelf te willen doen”, zegt Pollet. Multiplicom telt nu, management inbegrepen, zeven werknemers. Voor GIMV is het de zesde spin-off van de VIB waarin het investeert, na Ablynx, ActoGeniX, Cropdesign, Devgen en Pronota. GIMV investeert 1,5 miljoen euro. Het VIB en de UA hebben elk 250.000 euro bijgedragen, maar brengen ook hun technologie in. Dat maakt dat GIMV en VIB gelijkwaardige partners zijn in het aandeelhouderschap, waarin ook het management vertegenwoordigd is. Het geld wordt gebruikt voor de productie van de tests en het uitbouwen van een Europees verkoop- en distributienetwerk.

De financiers zaten voor het eerst eind december samen, maar wilden snel gaan. “Er is duidelijk nood aan dit soort technologie”, zegt Van heusden. “De markt is er. Dit is een window of opportunity.” Hij verwacht dat Multiplicom tegen 2013-2014 breakeven kan draaien. “Op dat moment bekijken we hoever de ambities kunnen reiken. GIMV heeft nog wel geld om hiermee verder te gaan”, klinkt het.

Of het bedrijf ooit naar de beurs zal trekken, is niet helemaal uit te sluiten. “Ik zou het in het huidige klimaat alvast liever privaat houden”, zegt Van heusden. “De kans op een overname is veel groter dan die voor een beursgang. Ik denk dat we het daar over eens zijn”, besluit Pollet.

BERT LAUWERS

“Dit bedrijf is atypisch voor de biotechsector. Het draait al omzet en heeft een portfolio van producten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content