Tweede leven
Het ziet ernaar uit dat de onstuimige Dave De Belder in rustiger vaarwater zit. Een Amsterdams vastgoedbedrijf heeft het geklasseerde pand waarin zijn restaurant de Godevaart zich bevindt, gekocht. De firma werd ook mede-eige-naar van het restaurant.
De Belder volgde een beroepsopleiding aan het PIVA in Antwerpen en werkte bij topkoks, zoals Jonnie Boer, Kranenburg, Ron Blauw en Jean-Luc Figueras. De eerste Godevaart opende in de Antwerpse Wolstraat. Daar profileerde De Belder zich als vertegenwoordiger van de moleculaire keuken en bereidde hij lekkere culinaire ‘grapjes’. Om zijn groeiende fanclub te bedienen verhuisden potten en pannen naar een historisch pand aan de Sint-Katelijnevest.
De kok werd ook consultant voor voedingsbedrijven en voor een Russische zakenman, met wie hij een restaurant in Sydney opende. Er waren plannen voor vestigingen in Peking en Moskou, maar die zijn voorlopig opgeborgen.
De Belder concentreert zich nu weer op de Godevaart. Zijn nieuwe partner verschafte de middelen om het pand te renoveren en het achterliggende stadsterras herin te richten. De kaart vermeldt een tiental gerechten, die terugkomen in de menu’s (van 60 tot 105 euro).
Er waren welkomsthapjes, zoals flan van handgepelde grijze garnaaltjes en terrine van varkenskop met mosterd en augurk, volgens een honderd jaar oud recept. Er waren twee voorgerechten. Visvlees van met de lijn gevangen zeebaars was koud gekookt in sap van citrusvruchten maar vroeg wat extra zout en peper. Daarbij kwamen partjes pompelmoes, koriander- en muntijs en een mayonaise met cedraat- of sukadecitroen (24 euro). Op het vel gebakken roodbaars verscheen met lamsoor, zeekraal, doperwtjes, crème van aardappel en gerookte knoflook en een saus van ponzu met zeewater, citrus sudachi, sinaasappel en bruine boter (20 euro).
Er waren ook twee hoofdgerechten. Nek van Iberisch varken was drie dagen gepekeld, een dag gekonfijt en vervolgens krokant gebakken en gelakt. Het werd gepresenteerd met mimosa van ei, bospeen, lichte aioli, mosterdjus en hart van jonge sla (26 euro). Longhaas van kalf kwam met couscous van bloemkool, crème van bloemkool, zoetzure roosjes van bloemkool en in bruine boter gebakken bloemkool. Daarbij hoorden hazelnoten, flan van ganzenlever en jus van gekaramelliseerde sjalot (26 euro). Deze verzorgde, smakelijke en redelijk geprijsde maaltijd werd afgesloten met een mooi en fris nagerecht samengesteld uit crème van calamansi, espuma van yoghurt, ijs van witte chocolade en yuzu en salade van rood fruit (13 euro).
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier