Tweede bank van Frankrijk koopt Bank Nagelmackers

Nieuw kantoor Nagelmackers in Brussel | Foto: Kristof Vadino
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

BPCE, de tweede grootste bankgroep van Frankrijk, wordt de nieuwe eigenaar van Bank Nagelmackers. Die Belgische bank, die zich profileert als private bank voor vermogende klanten, was in handen van de Chinese investeerder Dajia Insurance.

De overnamegeruchten rond Bank Nagelmackers werden maandag bevestigd door de aankondiging dat BPCE de nieuwe eigenaar wordt. BPCE staat voor Banque Populaire Caisse d’Epargne. De groep ontstond in 2009 uit de fusie van deze twee retailbanken. BPCE is na BNP Paribas de tweede grootste bankgroep van Frankrijk.

Coöperatieve bank met regionale entiteiten

Kenmerkend aan BPCE is dat het, net als Crédit Agricole, een coöperatieve bank met een netwerk van aparte regionale entiteiten is. Ze telt 9,5 miljoen coöperatieve aandeelhouders. BPCE staat als retailbank vooral sterk in Frankrijk. Wereldwijd telde de groep eind vorig jaar 35 miljoen klanten en 100.000 werknemers. Op internationaal vlak is ze vooral actief als vermogensbeheerder en zakenbankier via zijn filiaal Natixis.

Heel concreet is het Caisse d’Epargne Hauts de France dat de overname van Nagelmackers realiseert. Dat is het filiaal van BPCE dat de activiteiten ten noorden van Parijs beheert. Die regionale bank telt 1,1 miljoen particuliere klanten en 3.000 medewerkers. Ze vertegenwoordigde 665 miljoen euro inkomsten in 2023. Sinds tien jaar heeft Caisse d’Epargne Hauts de France ook een dochtermaatschappij in België: Caisse d’Epargne Belgium, dat vooral grote ondernemingen en vastgoedmaatschappijen bedient.

De overname van Nagelmackers past naar verluidt in het strategische plan Vision 2030 van BPCE dat mikt op expansie in Europa en diversificatie van de inkomsten. Bank Nagelmackers had eind vorig jaar 23 eigen bankkantoren en 28 agenten. De bank telde 355 medewerkers en 110.000 klanten.

Spreidstand tussen retail- en vermogende klanten

Bank Nagelmackers veranderde in de voorbije veertig jaar verschillende keren van eigenaar. Na een langere periode onder de vleugels van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd kwam de bank in 2014 in handen van de Chinese groep Anbang. Die sukkelde een hele tijd met de spreidstand van Bank Nagelmackers tussen een cliënteel bestaande uit gewone retailklanten en meer vermogende klanten. Een eerdere zoektocht naar een koper liep op een sisser uit. Intussen veranderde Anbang zijn naam in Dajia Insurance. Sinds kort stond de bank weer in de etalage.

Sinds 2020 focust Nagelmackers vooral op zijn activiteiten in private banking en wealth management. Het beheerde vermogen steeg in 2023 van 4,3 naar 4,8 miljard euro. Na vele jaren van verlies kon de bank vorig jaar opnieuw winstcijfers voorleggen. Op 128 miljoen euro inkomsten was er een nettowinst van 28 miljoen euro. Die winst was vooral een gevolg van de gestegen rente en een strikte kostencontrole. De turnaround was niettemin voldoende om BPCE te overtuigen van het potentieel van Bank Nagelmackers.

Forse consolidatiebeweging

De sector van de vermogensbanken in België is momenteel aan een forse consolidatiebeweging onderhevig. Het grootste onafhankelijke huis, Bank Degroof Petercam, kwam in handen van het Franse Indosuez (Crédit Agricole). De Nederlandse groep Van Lanschot Kempen ging aan de haal met Mercier Vanderlinden en Accuro. En vorige week nog werd Dierickx Leys Private Bank verkocht aan Bank Delen (onderdeel van Ackermans & van Haaren).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content