Twee in één

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een dip in de conjunctuur houdt de koers van Picanol laag. Een koopkans, vooral omdat beleggers met het aandeel ook kunnen inspelen op de ommekeer bij Tessenderlo Group.

Picanol was in 2009 bijna failliet, maar dankzij zijn uitmuntende technologie is het opnieuw uitgegroeid tot de wereldmarktleider in weefmachines. 2014 is een minder jaar voor de West-Vlaamse groep. De wereldwijde weefmachinemarkt is sterk afgekoeld, waardoor de omzet van Picanol in de eerste zes maanden is gedaald met 27,7 procent. Het boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 219,9 miljoen euro, tegenover een recordomzet van 304 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is nog maar eens aangetoond dat de weefmachinesector een cyclische business is. Een bijkomende handicap was de sterke euro.

De afdeling Industries — met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook met Melotte, een kleine speler in 3D-printing — slaagde erin nieuwe externe klanten te werven en kon de omzetdaling beperken tot -15 procent, tegenover -31 procent bij de grotere afdeling Weaving Machines. Daar tekende Picanol zelfs een volumedaling van 40 procent op. Voor het management liggen die cijfers in de lijn van de verwachtingen. De prognose die het lanceerde bij de bekendmaking van de jaarcijfers dat de omzet in de eerste helft van 2014 te vergelijken zou zijn met dezelfde periode in 2012 (toen 219,1 miljoen euro) kwam uit, op minder dan 1 miljoen euro na.

Bovendien maakte Picanol bekend dat de resultaten van Tessenderlo Group beter waren dan werd verwacht. De groep werd bijna een jaar geleden met een belang van 27,5 procent de grootste aandeelhouder van Tessenderlo. De overnameprijs bedroeg 22 euro per aandeel. De bedoeling van de aankoop was dat de chemieactiviteiten een tegenwicht zouden bieden tegen de grote conjunctuurschommelingen in de textielsector. Dat is in het eerste semester goed gelukt, met een winstbijdrage van 5,5 miljoen euro voor Tessenderlo Group, waardoor de nettowinst voor de periode januari-juni niet 24,6 miljoen euro, maar 30,1 miljoen euro bedraagt (1,70 euro per aandeel).

De aangekondigde kapitaalverhoging van Tessenderlo Group woog wel op de koers. Het belang in de beurskapitalisatie van Picanol bedraagt bijna 40 procent. De beurswaarde van de weefgetouwen- en de industrieactiviteiten bedraagt afgerond 300 miljoen euro. CEO Luc Tack zei bij de bekendmaking van de cijfers dat hij gelukkig was als referentieaandeelhouder van Tessenderlo en dat hij hard zou werken om er een sterk verhaal van te maken.

Voor de weefmachines houdt de cyclische zwakte aan. Een vergelijkbare daling van de omzet en de winst zoals in het eerste semester wordt ook in de tweede helft van dit jaar verwacht. Wel beklemtoonde Tack dat het niet om een structurele terugval gaat. De opkomst van de groeilanden is een zegen voor de textielindustrie. In de sector is nog een grote groei mogelijk.

Dat de winst in 2014 uitkomt in de buurt van 3 euro per aandeel, lijkt realistisch. Dat bewijst dat de rendabiliteit almaar stijgt. Het aandeel noteert dan ook goedkoop tegen een verwachte koers-winstverhouding van 8,5 in een zwak jaar.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content