Trump jaagt cryptomunt bitcoin naar topkoers

Donald Trump.
Donald Trump.

Nadat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zich uitsprak voor een cryptovriendelijk beleid, is de koers van de bitcoin gestegen tot het hoogste niveau sinds half juni.

De bitcoin, de bekendste en meest verhandelde cryptomunt ter wereld, steeg maandagochtend 2,6 procent tot 69.462 dollar. Ook andere cryptomunten stegen in waarde.

Wat heeft Trump gezegd?

Trump prees afgelopen weekend tijdens Bitcoin 2024, een conferentie in Nashville in de staat Tennessee, cryptomunten de hemel in.

Zo kondigde hij aan dat hij, als hij verkozen wordt tot president, op de eerste dag van zijn ambt Gary Gensler zou ontslaan. Gensler is de topman van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC. De SEC en Gensler zijn sceptisch over cryptomunten. Zo heeft Gensler in het verleden gezegd dat de cryptosector vol met oplichters zit.

Cryptobeleid

Trump beloofde ook dat hij van de Verenigde Staten de “cryptohoofstad van de wereld” wil maken. Hij wil ook een presidentiële cryptoadviesraad oprichten in het Witte Huis. Die moet tijdens de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn dan “transparante richtlijnen opstellen voor de sector”. “Er zullen regels komen, maar die zullen opgesteld worden door mensen die van jullie sector houden en die niet haten”.

Lees verder onder deze reportage van Kanaal Z:

De Republikein riep Amerikanen op de crypto- en bitcointechnologie te omarmen, omdat anders China en andere landen ermee aan de haal gaan en dominant worden. “Ik wil dat we crypto gaan minen en maken in Amerika”, aldus Trump.

Hij zei de “pro-bitcoin-president” te zullen zijn “die Amerika nodig heeft”. “Bitcoin staat voor vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid van dwang en controle door de staat”, aldus Trump.

Crypto als inzet

Met die uitspraken maakt Trump een bocht van 180 graden. Tijdens zijn eerste termijn als president, van 2017 tot 2021, toonde hij zich een koele minnaar van cryptomunten. “Ik ben geen fan van bitcoin en andere cryptomunten”, schreef Trump op 12 juli 2019 in een bericht op Twitter, het huidige X. Hij verklaarde toen dat cryptomunten geen geld zijn, sterk in waarde fluctueren en op lucht gebaseerd zijn. Bovendien zouden ze drugshandel en andere illegale activiteiten kunnen faciliteren, klonk het toen. In 2021 noemde Trump de bitcoin nog “bedrog tegenover de dollar”.

Met zijn uitspraken hoopt Trump nu de bitcoin- en algemene cryptogemeenschap te paaien en donaties voor zijn presidentscampagne te scoren. Eerder had hij de Democratische Partij en hun vermoedelijke presidentskandidaat Kamala Harris al weggezet als ‘anti-crypto’.

Lees ook:

Groen licht voor beursgenoteerde ethertrackers in VS

Bitcoin: waarom de bekendste cryptomunt geen crisis doormaakt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content