Trump, Harris, Vance en Walz: dit is hun vermogen (en zoveel verdient de president van de VS)

Kamala Harris en de kersverse vice-presidentskandidaat Tim Walz. © Andrew Harnik/Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Tim Walz, de gouverneur van Minnesota en de running mate van Kamala Harris, heeft het kleinste vermogen van de Amerikaanse presidentskandidaten. Wat is het vermogen van elke kandidaat? En hoeveel verdienen de Amerikaanse president en vicepresident?

Deze week duidde de Amerikaanse presidentskandidaat Kamala Harris de gouverneur van Minnesota, Tim Walz, aan als haar running mate. Hoewel het geen verplichting is, is het de traditie in de Verenigde Staten dat kandidaten hun vermogen openbaar maken, inclusief de waarde van hun pensioenspaarfondsen, onroerende goederen of aandelen.

Volgens de nieuwssite Forbes, die nauwkeurig heeft gerekend op basis van de openbaar gemaakte documenten, is Tim Walz 1 miljoen dollar waard. Daarmee komt hij het dichtst bij de mediaanwaarde van de doorsnee zestigjarige Amerikaan, die 540.000 dollar bedraagt. Walz was voor zijn ambt als senator en als gouverneur van Minnesota een gepensioneerd leerkracht aardrijkskunde. Hij deed ook dienst in het leger als master sergeant, een hogere rang van soldaat. In 2019 verkocht hij samen met zijn vrouw hun huis in Minnesota voor 304.000 dollar.

Harris en Vance: vastgoed en boeken

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft een geschat vermogen van 8 miljoen dollar. Een groot deel daarvan, 4,4 miljoen dollar, is de waarde van het huis dat ze samen met haar man bezit in Los Angeles. Harris heeft recht op twee pensioenen voor de jaren dat ze werkte als openbaar aanklager en in andere overheidsfuncties. Toen ze aan het begin van haar termijn als vicepresident in het Witte Huis trok, verkocht ze haar appartementen in San Francisco en Washington D.C. Dat deed ze met een stevige winst voor 860.000 en 1,85 miljoen dollar. Harris heeft ook meer dan 500.000 dollar verdiend met de boeken die ze heeft uitgebracht voordat ze vicepresident werd.

Toen hij op de Republikeinse conventie de running mate van Donald Trump werd, belichtte J.D. Vance zijn eenvoudige afkomst uit een arm arbeidersgezin. Zijn boek Hillbilly Elegy, waarin hij vertelde hoe hij opgroeide, maakte hem rijk, want het verkocht rond 3 miljoen exemplaren. Een deel van zijn fortuin is ook afkomstig van durfkapitaal en vastgoed. Zijn huis in Washington D.C. is 850.000 dollar waard, een huis in Cincinnati 1,8 miljoen dollar en een derde verblijf in Alexandria nog eens 1,8 miljoen dollar. Dat brengt het totale geschatte vermogen van J.D. Vance op 10 miljoen dollar.

Trump: socialemediabedrijf

Donald Trump, de kandidaat voor het presidentschap voor de Republikeinen, is veruit de rijkste van de vier kandidaten. Hij heeft een vermogen van 7,5 miljard dollar. Naast een lijvige erfenis komt zijn vermogen van zijn zakencarrière in de vastgoedsector, die vele hoogtes en laagtes kende. Trumps waardevolste bezit in vastgoed is niet de bekende Trump Tower in New York, maar een ander kantoorgebouw in Manhattan, het 1290 Avenue of the Americas. Het hele gebouw is 1,8 miljard dollar waard. Trumps aandeel van 30 procent daarin is – rekening houdend met schulden – goed voor een nettowaarde van 248 miljoen dollar.

Maar het grootste deel van zijn vermogen komt van de Trump Media and Technology Group (TMTG), het beursgenoteerde bedrijf achter het sociale netwerk Truth Social. Dat heeft een beurswaarde van 5 miljard dollar. Aanhangers van Trump beschouwen een investering in TMTG als steun aan de Trump-campagne en een manier om mee te genieten van zijn vermeende succes. In werkelijkheid is er geen manier waarop de huidige waarde van 5 miljard dollar cijfermatig kan worden verdedigd. In mei rapporteerde Truth Social nog een verlies van 327 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2024.

Wat verdient de Amerikaanse president?

Harris of Trump. Een van hen zal in november de overwinning binnenhalen. Als president zouden een jaarloon van 400.000 dollar verdienen. Daar hoort nog een bedrag van 50.000 dollar per jaar bij voor uitgaven, 100.000 dollar voor vakanties en 19.000 dollar voor entertainment, weet Politico. De president spaart ook jaarlijks 200.000 dollar voor zijn pensioen na zijn ambtstermijn, alles samen 769.000 dollar per jaar. Daar komt uiteraard bij dat de president en zijn familie gratis in het Witte Huis mogen wonen. Ze genieten ook van gratis vervoer en een ziekteverzekering, en er is bij het begin van de termijn een budget van 100.000 dollar voor de herinrichting van het Witte Huis. De vicepresident geniet veel van de voordelen van de president. Zijn jaarloon bedraagt 230.700 dollar.

Partner Content