Trage groeier
Velcan Energy heeft een mooie toekomst in de opkomende landen. Maar de koers noteert onder het eigen vermogen en zelfs onder de cashpositie. Een aandeel voor geduldige beleggers.
Velcan Energy, een Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales tot 200 megawatt, werd in april 2005 opgericht. In de begindagen had het de steile ambitie voor 1700 megawatt aan concessies binnen te halen. Maar nadat de financiële crisis was uitgebroken, legde het management de klemtoon op een maximale kostenbewaking en een minimale cashuitstroom. Eind vorig jaar stond de teller van de concessieportefeuille op 628 megawatt. Velcan heeft één kleine waterkrachtcentrale in gebruik, die van Rodeio Bonito in Brazilië (15 megawatt). Ze leverde vorig jaar het leeuwendeel van de omzet van 4,9 miljoen euro op, tegenover 5,4 miljoen euro in 2011. Maar voor het overige wil het in Brazilië niet vlotten voor Velcan. Er zit geen vooruitgang in de administratieve procedures, en door de gedaalde energieprijzen en de hogere bouwkosten is de kans toegenomen dat een aantal projecten niet meer rendabel is.
In India vergaat het Velcan beter. Het werkt er aan de ontwikkeling van drie projecten in Arunachal Pradesh (571 megawatt), die samen aan 3 miljoen mensen elektriciteit kunnen leveren. De administratieve procedures en de technische studies zijn volop aan de gang. In Laos heeft het Franse bedrijf een overeenkomst gesloten met de overheidsmaatschappij Electrical Construction and Installation (ECI), om in het land 300 megawatt te ontwikkelen. De technische studies voor het Nam Phouan-project (25 megawatt) werden eind vorig jaar afgerond. Velcan hoopt in het najaar van 2014 met de bouw te beginnen. En binnenkort wordt het bedrijf actief in Indonesië. Het plant daar projecten met een totale capaciteit van 100 megawatt.
In het boekjaar 2011 leed Velcan nog een verlies van 3,1 miljoen euro. In 2012 eindigde het opnieuw in de zwarte cijfers (+4,3 miljoen euro). Het eigen vermogen blijft op peil met 129 miljoen euro, tegenover 132 miljoen in 2011 — of 16,6 euro per aandeel, en zelfs 21,4 euro als we de ingekochte eigen aandelen meetellen. De stevige cashpositie van Velcan is overeind gebleven met 91 miljoen euro (97 miljoen in 2011), of 11,75 euro per aandeel (15 euro met de ingekochte eigen aandelen). Dat toont aan dat het management een erg voorzichtige koers vaart en de cash zo veel mogelijk in de onderneming probeert te houden. De koers van Velcan blijft stabiel, maar ze staat wel op een laag peil. Het is duidelijk dat het bedrijf op lange termijn groeit. De financiële crisis heeft de groei een knauw gegeven.
Tegen de huidige koers kunnen geduldige beleggers ver onder de boekwaarde en zelfs stevig onder de cashpositie aandelen accumuleren. De activiteiten van Velcan schakelen weer naar een hogere versnelling. Het aandeel is daarom koopwaardig.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier