Tradities om in ere te houden

Na de uitspattingen van de moleculaire keuken zijn koks op zoek naar vaste grond onder de voeten en grijpen ze terug naar traditionele waarden. Hierbij tien restaurants die excelleren in de klassieke keuken.

Karmeliet. Als het aan de bescheiden Geert Van Hecke zou liggen dan zou hij uitsluitend klassiek koken met smaakbommen als makreel, zee-egel, buikspek van varken, gevogelte, truffel, enzovoort.

Langestraat 19, Brugge. Tel. 050 33 82 59.

Zondag en maandag gesloten.

www.dekarmeliet.be

Arenberg. Zeventiende-eeuwse herenhoeve met baas Lieven Demeestere als ervaren stielman aan het fornuis.

Kapeldreef 46, Heverlee. Tel. 016 224775. Maandag, woensdagavond en zondag gesloten. www.restaurantarenberg.be

Les Brigittines ‘Aux Marchés de la Chapelle’. Vlaming Dirk Myny is eigenaar en chef-kok. Hij is gevormd bij Eddie Van Maele en Guy Van Cauteren. Hij komt op voor lekkernijen uit de terroirkeuken, zoals varkenspoot met kappertjes, augurken, hardgekookt ei, of kalfswangen in een frisse jus met roze peper en pompelmoes…

Kapellemarkt 5, Brussel. Tel. 02 512 68 91. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.lesbrigittines.com

Ecailler du Palais Royal. Te vinden in een zeventiende-eeuws huis tussen de antiekzaken aan de voet van de Zavelkerk. De sfeer is die van een Engelse gentlemenclub. Baas en chef-kok Richard Hahn brengt visbereidingen uit de traditionele Franse feestkeuken.

Bodenbroekstraat 18, Brussel. Tel. 02 512 87 51.

Zondag gesloten.

www.lecaillerdupalaisroyal.be

‘t Fornuis. Dinosaurus Johan Segers bewijst al enkele decennia dat alles draait rond eerlijke producten. Hij blijft de regels uit de klassieke keuken trouw en heeft een boontje voor orgaanvlees en vergeten groenten.

Reyndersstraat 24, Antwerpen.

Tel. 03 233 62 70.

Zaterdag en zondag gesloten.

Hof ter Eycken. Eigenaar en chef-kok Philippe Vanheule heeft beide voetjes op de grond. Hij laat zich inspireren door al wat bloeit en boeit in eigen moestuin. Het restaurant is een idyllisch gelegen oude stoeterij in het hartje van het Pajottenland.

Aalstersesteenweg 298, Ninove.

Tel. 054 33 70 81.

Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.hoftereycken.be

De Pastorie. Carl Wens was de poulain van Pierre Wynants toen hij nog in de Comme chez Soi werkte. Zijn restaurant is ondergebracht in een zeventiende-eeuwse pastorie met paradijselijk terras.

Plaats 2, Lichtaart. Tel. 014 55 77 86. Maandag en dinsdag gesloten. www.restaurantdepastorie.be

Slagmolen. Hedendaagse klassieke keuken met topproducten, wars van culinaire trends. Eigenaar en chef-kok Bert Meeuwis ontwikkelde een eigen stijl en dat is te nemen of te laten.

Molenweg 177, Opglabbeek.

Tel. 089 85 48 88. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.slagmolen.be

Villa Lorraine. Dit oude huis kreeg vers bloed van Serge Litvine. Deze zakenman van Russische oorsprong injecteerde onlangs de nodige middelen. Het restaurant dateert uit 1953 en beleefde hoogdagen onder Marcel Kreutsch. Vandaag heeft Patrick Vandecasserie de leiding over de keuken en kan men kiezen tussen het gastronomische eethuis of de laagdrempelige formule van Diptyque.

Diesdellelaan 75, Brussel. Tel. 02 374 31 63. Zondag en maandag gesloten. www.villalorraine.be

Molenberg. Filip Bogaert gaat in alle stilte voort op de manier zoals hij dat heeft geleerd in al die jaren dat hij de trouwe rechterhand was van Pierre Wynants. De voormalige molenaarshoeve ligt aan de Stijn Streuvelsroute.

Kwadepoelstraat 510, Zwevegem.

Tel. 056 75 93 97. Maandagavond, woensdag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten. www.molenbergrestaurant.be

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content