Tracker op basismetalen

In het vorige nummer (zie IB 7B) hebben we een aantal mogelijkheden besproken om via trackers te investeren in nikkel. Begin dit jaar deden we hetzelfde met zink. De meeste trackers op basismetalen volgen een synthetische index die de prijsevolutie op de London Metal Exchange (LME) schaduwt. Er is dus geen investering in onderliggend fysiek metaal en er is dus uiteraard ook geen fysieke levering mogelijk.

Er is echter ook een mogelijkheid om met één product in verschillende basismetalen tegelijk te investeren. De PowerShares DB Base Metals ETF is een buitenbeentje in het aanbod. De tracker noteert sinds januari 2007 op de NYSE Arca met als tickersymbool DBB.

PowerShares DB Base Metals Fund (DBB)

Tickersymbool: DBB

ISIN-code: US73936B7055

Prestatie sinds 1/1/2015: -6,7 %

Rendement op 12 maanden: -9,4 %

Rendement op 3 jaar: -28,5 %

Activa onder beheer: 163,4 miljoen USD

Gemiddeld dagvolume: 214000

Jaarlijkse beheerkosten: 0,75 %

Gelijke weging

DBB behoort tot de PowerShares-productfamilie van uitgever Invesco, een onderdeel van Deutsche Bank. De tracker schaduwt de evolutie van de DBIQ Optimum Yield Industrial Metals Index. Die is samengesteld uit termijncontracten op zowel aluminium, koper als zink. Elk jaar in november worden de participaties herwogen, waarbij elk metaal hetzelfde gewicht van 33,3 % krijgt toebedeeld. Door de prijsevolutie en de prijsstructuur van de termijncontracten kunnen de gewichten tussenin dus wat schommelen.

Momenteel heeft zink een aandeel van 34,15 % in de index. De positie in zink bestaat uit termijncontracten met afloopdatum in februari 2016. Aluminium staat in voor 33,45 % en daar gaat het om futures met afloopdatum in oktober 2015. Het kopergedeelte heeft een gewicht van 32,39 %, waarbij de afloopdatum van de termijncontracten al in april 2015 ligt. Het spreekt voor zich dat de beheerders de posities doorrollen als de afloopdatum nadert en er geen fysieke levering komt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,75 %. Dit is vrij hoog, maar ze ligt wel in de lijn van de eerder besproken trackers op basismetalen. Wie dus zowel in koper, zink als aluminium wil investeren kan dus beter DBB kopen in plaats van drie individuele trackers en dus drie keer een beheersvergoeding te betalen.

De spreiding kan echter ook een nadeel zijn. Het product is enkel geschikt voor wie specifiek in die drie basismetalen willen beleggen én met een gelijke weging. Vindt u als belegger een van die metalen niet interessant of wilt u een bepaald basismetaal in de portefeuille overwegen, dan is DBB al meteen geen optie meer. Bovendien blijft wie in lood, nikkel en tin wil investeren in de kou staan.

Moeilijke periode

Zoals de prijsevolutie van DBB laat zien, hebben de basismetalen een moeilijke periode achter de rug. Dat is in 2015 tot nog toe niet anders. Voor zink wordt voor dit jaar nog altijd een deficit verwacht als gevolg van een lagere aanbod, maar de prijs heeft daar vooralsnog niet op geanticipeerd. Naast onzekerheid rond de economische groei in China is er de overhang van niet-gerapporteerde voorraden die deel uitmaken van financieringsovereenkomsten. Als die worden teruggedraaid, kunnen er grote hoeveelheden zink op de markt komen. Maar dat is dus lang niet zeker.

Koper sloot 2014 af op het laagste prijsniveau sinds juni 2010 en sindsdien zocht de prijs nieuwe dieptepunten op. Vorige maand daalde de prijs van een ton koper onder de grens van 5400 USD, en dat was al van in 2009 geleden. Dit jaar zal de mijnproductie volgens schattingen met 1 tot 1,6 miljoen ton stijgen. Een groot deel van deze toename werd eigenlijk al vorig jaar verwacht maar verschillende projecten liepen toen vertraging op. De vraag naar koper hield vorig jaar stand door onverwacht hoge aankopen van het Chinese State Reserve Bureau (SRB), dat de strategische kopervoorraden van het land aanvulde. Dat veroorzaakt schaarste op de fysieke kopermarkt en premies boven op de officiële LME-prijs.

Koper geldt als het meest cyclische basismetaal vanwege de talrijke toepassingen in verschillende sectoren. De recente verlaging van de groeiprognoses voor de wereldeconomie door het IMF en de Wereldbank deden koper dan ook geen goed. Door de verwachte productiegroei zal het overaanbod aan geraffineerd koper dit jaar toenemen tot 221.000 ton, tegenover 59.000 ton vorig jaar. Beleggers moeten dus proberen in te schatten in hoeverre dit al in de rijs verrekend zit. Het niveau van 5000 USD wordt als kritische grens beschouwd waaronder de meeste koperproducenten in de rode cijfers zouden duiken.

Chronische overcapaciteit

Aluminium zette het jaar goed in, maar is intussen opnieuw teruggevallen naar het prijsniveau van begin dit jaar. Aluminium heeft al enkele jaren te lijden onder chronische overcapaciteit. Oude en vervuilende smeltfabrieken die noodgedwongen moesten sluiten, werden gewoon vervangen door nieuwe installaties in gebieden met lage energiekosten. Zowel dit als volgend jaar zal de groei van de mijnproductie relatief beperkt blijven. Aan de vraagzijde profiteert aluminium van een toenemende consumptie door onder meer de auto- en de luchtvaartindustrie. Door de hoge voorraden zal van tekorten op de aluminiummarkt dit jaar zeker nog geen sprake zijn.

WIE ZOWEL IN KOPER, ZINK ALS ALUMINIUM WIL INVESTEREN, KAN HET BESTE DB BASE METALS FUND KOPEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content