TotalEnergies sluit oudste Antwerpse stoomkraker wegens overcapaciteit

Tegen eind 2027 zal de oudste stoomkraker van TotalEnergies in de haven van Antwerpen sluiten. Dat meldt het energiebedrijf dinsdag in een persbericht. Volgens TotalEnergies zullen de 250 mensen die werken op de site elders in het bedrijf aan de slag kunnen.
TotalEnergies worstelt in Europa met een overcapaciteit op de petrochemische markt. De vraag naar ethyleen, een grondstof in de chemie, daalt. De benuttingsgraad van de krakers schommelt daarom vaak tussen de 65 en 75 procent, veel te laag voor dat type installaties om rendabel te zijn. Met het oog op het verwachte ethyleenoverschot in Europa, wil TotalEnergies daarom de oudste stoomkraker tegen eind 2027 sluiten. De hoge prijs voor gas in Europa zit daar zeker ook voor iets tussen. (lees verder onder de video)
Wat verder meespeelt, is dat ExxonMobil een contract voor ethyleen met TotalEnergies niet zal verlengen na 2027. ExxonMobil was eigenlijk de enige grote klant die het product uit de oude kraker aankocht. “Hierdoor zal de stoomkraker geen afzetmogelijkheden meer hebben voor de ethyleenproductie”, klinkt het. De zoektocht naar een nieuwe klant draaide alvast op niks uit. Dat is opvallend, omdat Ineos, een ander groot chemiebedrijf, een nieuwe kraker bouwt in Antwerpen en verwacht dat de vraag naar ethyleen wel zal toenemen.
Zonder ontslagen
Door de sluiting van de oude kraker kan TotalEnergies zich naar eigen zeggen concentreren op de andere, modernere stoomkraker (die dateert van de jaren negentig, red.). De ethyleenproductie daar zal volledig door de polymeerfabrieken in Antwerpen en Feluy worden verwerkt. “Deze industriële aanpassing zal gebeuren door elke medewerker een oplossing te bieden die is aangepast aan zijn situatie en zonder ontslagen voor de 253 betrokkenen”, aldus nog het energiebedrijf. “Dit dankzij interne overplaatsingen en door pensioneringen.” Eind april begint het overleg met de werknemers.
Er werken rechtstreeks 1.750 mensen bij TotalEnergies in de Antwerpse haven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier