Top-CEO’s hebben geheim genootschap
Elke eerste maandag van de maand komt een twintigtal Belgische CEO’s informeel bij elkaar om te discussiëren over een economisch thema. Een businessversie van Poupehan, of gewoon een doeltreffende manier om boodschappen door te spelen?
Twintig jaar bestaat de club al, maar nog nooit is er een woord uitgelekt over de soms geanimeerde discussies die plaatsvonden achter de gesloten deuren van Onderneming & Maatschappij. De regels van vertrouwelijkheid worden streng nageleefd, opdat de zakenlui en de gastspreker – vaak een Belgisch of buitenlands politicus – vrijuit met elkaar zouden kunnen discussiëren. Zelfs de namen van de genodigden blijven in het vage.
“We hebben onder andere al enkele voorzitters van partijen en vakbonden gehad en een heleboel ministers en Europees commissarissen,” zegt Jan Huyghebaert, voorzitter van de raad van bestuur van Almanij en speaker van het maandelijkse kransje.
Om 12.30 uur wordt de aanzet gegeven met een korte uiteenzetting van de spreker over een thema dat te maken heeft met het ondernemerschap. Sommige politici, die misschien minder bekend zijn maar er wel opmerkelijke analyses op na houden, zagen op die manier hun imago groeien, terwijl anderen nauwelijks aansloegen… Anderhalf uur later wordt de vergadering opgeheven. Een korte meeting voor drukbezette mensen, jawel.
Hoe wordt u lid?
Het twintigtal leden heeft geopteerd voor een zeer lichte structuur: geen administratieve kosten, geen omvangrijk secretariaat. Het duo Jan Huyghebaert- Diego du Monceau coördineert alles. De eerste werd benoemd tot speaker, de andere maakt het programma en de ontmoetingsplaats bekend, die elke maand verschillend is. De leden nodigen elkaar volgens een beurtrol uit in hun eigen onderneming. Ook op taalgebied heeft de groep voor de makkelijkste oplossing gekozen: iedereen spreekt zijn moedertaal.
Om lid te worden van de club bestaat er geen duidelijk afgelijnde procedure. Het enige selectiecriterium is dat men de functie van voorzitter of chief executive officer (CEO) moet bekleden in een belangrijke onderneming. “De leden worden gecoöpteerd op voorstel van de ene of de andere,” legt baron Paul Buysse, voorzitter van de raad van bestuur van Bekaert, uit “De kandidatuur wordt vervolgens informeel besproken.” Op die manier hebben sinds kort een aantal jonge patrons hun intrede gedaan in het selecte clubje, zoals Didier Bellens ( Belgacom), Thomas Leysen ( Umicore) en Christian Van Thillo ( De Persgroep). Soms wordt er al eens een uitzondering toegestaan, wat onder meer de aanwezigheid van Philippe Bodson verklaart.
Wel werd er een leeftijdsgrens vastgesteld: zeventig jaar. De eerste die daardoor getroffen werd, André Leysen, heeft dan ook zijn mandaat neergelegd ten voordele van de jongste rekruut, Axel Miller, voorzitter van het directiecomité van Dexia Belgium. Het is echter niet de bedoeling om systematisch nieuwe leden aan te trekken. Huyghebaert: “We blijven een denkclub. Het aantal leden moet beperkt blijven.”
Elke eerste maandag van de maand verzamelen twintig Belgische topindustriëlen voor een discussie met politici en vakbonden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier