Tomorrowland is één grote cashmachine

© Belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Achter Tomorrowland schuilt een heel rendabel bedrijf. Toch heeft het muziekfestival ook zwarte sneeuw gezien tijdens de coronapandemie. Onverwachte gebeurtenissen zoals de recente brand van het hoofdpodium maken Tomorrowland kwetsbaar, al heeft het bedrijf een heel solide balans en een berg liquide middelen.

De belangrijkste vennootschap achter het muziekfestival is de bv Weareone.world. Die haalde sinds 2022 bijzonder puike cijfers (zie tabel Weareone.world in cijfers). 2022 werd een recordjaar, maar de vennootschap had toen wel twee jaren met zwarte sneeuw achter de rug. Het eigen vermogen dook zelfs in het rood in 2021. Door de coronapandemie werden in 2020 en 2021 geen festivals georganiseerd. Alle verkochte tickets van 2020 werden verplaatst naar 2021, en dan opnieuw naar 2022. In 2020 en 2021 werd enkel een digitale editie gehouden .

Feesten in 2022

Maar daarna volgde het boerenjaar 2022. Tomorrowland kon dat jaar maar liefst drie festivalweekends organiseren in Boom. Eén extra dus, als compensatie voor het leed van de voorgaande twee jaar. “We konden onze reserves weer aanvullen”, meldde de raad van bestuur in zijn jaarverslag bij het boekjaar 2022. De onderneming had twee verliesjaren op rij beleefd. “Het festival heeft ook een zeer grote economische impact gehad op de Vlaamse en Belgische economie (geschat door Idea Consult op 173 miljoen euro)”, aldus het verslag.

Tomorrowland benadrukt wel meer zijn brede economische impact. Ook de boekjaren 2023 en 2024 van Weareone.world waren zeer solide. De onderneming keert geen dividenden uit. Het vergaarde daarmee veel liquide middelen op korte termijn. Eind vorig jaar beschikte Weareone.world over liquide middelen voor 2,2 miljoen euro. Maar vooral de balanspost ‘overige geldbeleggingen’ van bijna 21 miljoen euro is een behoorlijke spaarpot. 15 miljoen euro van dat bedrag bestaat uit rekeningen bij banken, met een opzegtermijn van maximaal één maand. Weareone.world heeft bovendien geen bankschulden.

Met bijna 32 miljoen euro snel beschikbare cash is Tomorrowland gewapend tegen een calamiteit.

Veel meer dan muziek

Tomorrowland benadrukt in zijn jaarverslagen dat het veel meer is dan zomaar een muziekfestival. “Zoals in voorgaande jaren werd enorm ingezet op het verder uitbouwen en verfijnen van het totaalconcept voor de bezoekers, waarbij niet enkel de muziekbeleving belangrijk is, maar ook de beleving op en rond het terrein”, meldt het jaarverslag bij de balans van het boekjaar 2024.

Het festival in Boom trekt 400.000 bezoekers. Daarnaast is er een Festival Tomorrowland Winter in Alpes d’Huez, een Tomorrowland Brazilië in São Paulo en het Core Festival in Mexico (met ook een editie in Colombia). Het Core Festival was goed voor 40.000 bezoekers.

Toch blijft de organisatie op haar hoede voor het Vlaamse beleid van strikte regelgeving en vergunningen. “Een mogelijke verscherping van de vergunningsvoorwaarden kan een aanzienlijke impact hebben op de organisatie van het festival.”

De horeca profiteert mee

Boven de bv Weareone.world is er nog eens de consoliderende holding bv M&M Management. Die legde voor het eerst een geconsolideerde balans neer over het boekjaar 2024. De consoliderende holding omvat onder meer ook het filiaal cva TL Travel. Die vennootschap verkoopt tickets en reispakketten van Tomorrowland en boekte vorig jaar bedrijfsopbrengsten van 59 miljoen euro en een bedrijfswinst van 11,4 miljoen euro.

De consoliderende holding benadrukt zo mogelijk nog sterker de impact van Tomorrowland op de Vlaamse en Belgische economie. De 400.000 bezoekers in Boom komen uit 200 landen. “Een kwart van die bezoekers kiest voor een reispakket”, meldt de raad van bestuur in het jaarverslag bij de geconsolideerde balans van M&M Management. “Ze overnachten in hotels in Brussel, en verkennen vaak ook steden als Brussel, Antwerpen en Mechelen. De lokale horeca, hotelsector en handelaars profiteren volop van deze internationale instroom.”

De geconsolideerde balans van M&M Management heeft een balanstotaal van 127 miljoen euro. De vennootschap beschikte eind vorig jaar over bijna 32 miljoen euro aan geldbeleggingen en liquide middelen. De onderneming kan daarmee wel een calamiteit opvangen, zoals de recente brand van het hoofdpodium. Ook het consoliderende moederbedrijf heeft nauwelijks bankschulden. De bedrijfsopbrengsten bedroegen ruim 244 miljoen euro, de bedrijfswinst klokte af op 34 miljoen euro. De geconsolideerde balans maakt gewag van 283 werknemers. Ook M&M Management keerde geen dividend uit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content