Tien jaar succes

De eerste “Parijse” brasserie van Brussel is na tien jaar een onwankelbaar instituut geworden.

Het initiatief voor Les Brasseries Georges kwam van Georges Neefs, die in het uitgaanscircuit eerder al zijn sporen verdiende met succeszaken als Smoke, Scheltema en Ogenblik. De inrichting werd ontworpen door Jacques Zajtman. Op de vloer liggen mozaïektegeltjes, aan de muren hangen spiegels, de tafels hebben een marmeren blad en boven iedere bank bevindt zich een onvervalst koperen pakjesrek.

Door het Parijse interieur en de lawaaierige losse sfeer viel Les Brasseries Georges meteen in de smaak bij het Brusselse BCBG-publiek, en zo is het tien jaar lang gebleven : elke dag komen er 300 tot 500 klanten. Inmiddels is de zaak uitgebreid met een riant terras, terwijl de verkoop van schaal- en schelpdieren via de écailler aan de straat verder ontwikkeld werd.

Georges Neefs bezoekt oesterparken in Nederland, Ierland, Engeland en Frankrijk, waar hij alleen het allerbeste kiest. Les Brasseries Georges realiseert de grootste privé-oesterverkoop van het land ; behalve de herkomstbenaming dragen de oesters ook de handtekening van de oesterkweker.

Wij telefoneerden om te horen of er plaats was, en vernamen dat we ons om 20 u.30 dienden te melden. Dat deden we, maar pas na een uur dringen aan de bar kregen wij een tafeltje. De deftige burgers van Brussel zitten hier bij elkaar op schoot, maar het beperkt comfort kan de pret niet drukken.

De Franstalige kaart bevat typische evergreens van het huis zoals krulsla met spek (375 fr.), cassoulet met gekonfijte eend (610 fr.), zuurkool (610 fr.) en vol-au-vent met frieten (495 fr.). Er is een ruime keuze kwaliteitswijnen, waarvan er heel wat ook per karaf en per glas worden geschonken. De favorieten zijn witte sancerre Domaine P. Thomas (920 fr. per fles) en champagne Germain (1000 fr. per karaf).

Vooraf kregen we roze garnalen (155 fr.), levend vers maar zo sterk “gemaquilleerd” dat bord en handen rood kleurden. Het voorgerecht was carpaccio van flinterdunne plakjes en blokjes in olijfolie gemarineerde rauwe tonijn (495 fr.) : delicaat, maar we misten wel een blaadje krachtig groen zoals raketsla of waterkers.

Als hoofdgerecht verscheen een mooi stuk verse kabeljauw met goede aardappelpuree, maagdelijke olijfolie en gehakte olijven (575 fr.) : eenvoudig maar smaakvol. In het glas kwam een aangename en dorstlessende droge Menetou-Salon, Maragues ’96 van Henri Pellé, een wijn die zijn prijs meer dan waard was (675 fr.).

Les Brasseries Georges is dagelijks geopend van 12 uur tot na middernacht. Na de middag is men ook welkom voor koffie en zelfgemaakte desserts en gebak.

PIETER VAN DOVEREN

Les Brasseries Georges Het Parijse interieur en de lawaaierige losse sfeer vallen in de smaak bij het Brusselse BCBG-publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content