Tetra Pak kiest voor FSC-label

De nieuwste drankkartons zijn vervaardigd uit traceerbaar karton met houtvezels uit duurzaam beheerde bossen.

Karton is al lang de basisgrondstof van de bekende drankkartons, maar met de keuze voor FSC-hout wil Tetra Pak de duurzaamheid opkrikken. “We weten al lang dat de CO2-voetafdruk van karton lager ligt dan die van andere verpakkingen”, legt Environment Director Magda Buelens uit. “Het voordeel van bossen is dat ze CO2-neutraal zijn. Om je een idee te geven, uit diverse levenscyclusanalyses blijkt het verschil in CO2-uitstoot tussen diverse verpakkingen: 60 tot 90 g/l CO2 voor een drankverpakking in karton, 115 tot 190 g/l voor een plastic fles en 230 tot 250 g/l voor een glazen fles. Een ander voordeel van een hernieuwbare grondstof is dat ze nooit uitgeput geraakt. Dat is natuurlijk op voorwaarde van duurzaam bosbeheer. Om die garantie te kunnen bieden, hebben we gekozen voor FSC-gecertificeerd hout.”

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationale ngo. Wie het FSC-label wil verwerven voor producten uit hout, houtvezel of karton, moet een aantal voorwaarden vervullen. Ten eerste moet het hout komen uit een gecertificeerd bos dat voldoet aan de eisen van duurzaam bosbeheer, zowel sociaal, economisch als ecologisch. Een tweede voorwaarde is de traceerbaarheid van het hout, van het bos tot het eindproduct. “Dat is geen eenvoudig proces, want elke stap van de voorraadketting moet worden gecertificeerd. Dat hebben we in Europa in al onze fabrieken verwezenlijkt, maar in andere werelddelen zijn we daar nog volop mee bezig. Je kunt zoiets niet overal en voor elk type product tegelijk opzetten, dus hebben we prioriteiten gesteld. Eerst komen de types aan bod waar we de grootste volumes van produceren, in landen waar consumenten zo’n label het meest erkennen. In 2007 waren we in het Verenigd Koninkrijk al gestart, dit jaar komen daar Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en de Benelux bij. In ons land zijn nu net de eerste FSC-gelabelde drankkartons op de markt gebracht, de melkkartons van Colruyt.”

Het FSC-gelabelde karton kost iets meer, maar die meerprijs draagt Tetra Pak zelf. Voor de klanten verandert er dus niets, behalve dan dat het design anders moet. “Voor sommige klanten is dat niet zo gemakkelijk, omdat er in ons land al heel wat informatie in verschillende talen op de verpakking moet. Het FSC-logo moet daar nog ergens ingepast worden. Daarnaast zijn er oude voorraden die klanten eerst willen opgebruiken en een enkele is misschien nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van het label. Geleidelijk zullen er hoe dan ook meer van deze nieuwe drankkartons op de markt komen.”

Momenteel is er het potentieel om meer dan 80 procent van de drankkartons in België met het FSC-label uit te rusten. Die beperking ligt bij de leveranciers. “Slechts 5 procent van het wereldwijde hout voor commercieel gebruik is FSC-houtvezel. Bijgevolg kunnen ook wij slechts een beperkte hoeveelheid kopen. Op termijn is het echter de bedoeling om enkel nog met FSC-hout te werken. Tot het zover is, houden we de oorsprong van het niet-gecertificeerde hout zeker goed in de gaten. We willen er zeker van zijn dat het enkel om legaal gekapte bossen gaat.”

Annick Claus

Het FSC-gelabelde karton kost iets meer, maar die meerprijs draagt Tetra Pak zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content