Tesla-aandeelhouders stemmen in met miljardenbonus voor Musk en verhuizing naar Texas: ‘Afspraak is afspraak’

Musk aanwezig bij prijsuitreiking in Los Angeles. | Bron: Jesse Grant/The Hollywood Reporter via Getty Images

De aandeelhouders van Tesla hebben met overweldigende meerderheid ingestemd met het behoud van CEO Elon Musks aandelenpakket van 56 miljard dollar en de verhuizing van het bedrijf naar Texas. Het fiat werd gegeven tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Austin, waar Musk de menigte enthousiast toesprak.

Eerder dit jaar had een rechtbank in Delaware Musks bonus – een pakket van aandelenopties, het hoogste bedrag in de geschiedenis van de Verenigde Staten – ongeldig verklaard.

Het pakket van aandelenopties werd in 2018 al eens door de aandeelhouders goedgekeurd, maar kwam opnieuw ter discussie te staan nadat Musk een rechtszaak had verloren van een Tesla-aandeelhouder die de bonus buitensporig vond.

De rechter in Delaware concludeerde dat Musk op de achtergrond te veel invloed had op de bespreking over zijn bonus in de raad van bestuur van Tesla. Omdat de aandeelhouders in het ongewisse bleven over de verwikkelingen, hadden ze geen mogelijkheid om een ​​weloverwogen besluit te nemen, oordeelde de rechter.

De nieuwe stemming betekent niet dat Musk het aandelenpakket nu automatisch krijgt, maar het vergroot wel zijn kansen. Dat schrijft het persagentschap Belga. De waarde van Musks loonpakket is inmiddels gedaald tot ongeveer 44,9 miljard dollar door een recente val van de aandelenkoers van Tesla.

‘Geen typische bestuurder’

Behalve met het loonpakket stemden de aandeelhouders ook in met de verplaatsing van Tesla’s officiële vestigingsplaats van Delaware naar Texas. Dat wordt gezien als een belangrijke stap om de grip van Musk op het bedrijf te versterken. Tesla’s juridische raadgever, Brandon Ehrhart, kondigde de resultaten aan zonder specifieke stemtotalen vrij te geven, terwijl Musk de menigte enthousiast bedankte.

Musk mobiliseerde met succes de retailbeleggers, die ongeveer 30 procent van Tesla’s aandelen bezitten, om de voorstellen te steunen. Ondanks tegenstand van grote institutionele beleggers en adviesbureaus, slaagde Musk erin ook invloedrijke investeerders zoals Vanguard en BlackRock aan boord te krijgen. De steun van die grote spelers markeert een belangrijke overwinning voor Musk en Tesla.

Het resultaat is ook een overwinning voor Tesla-bestuurslid Robyn Denholm. In de afgelopen maanden trad zij naar voren als het gezicht van de campagne om aandeelhouders te overtuigen via sociale media. Ze hamerde op de leus “a deal is a deal” (“een afspraak is een afspraak”). “Dit gaat duidelijk niet om het geld”, poneert Denholm in een brief ingediend bij de beurswaakhond SEC. “We weten dat Elon een van de rijkste mensen op deze planeet is, en dat zou zo blijven, zelfs als we afzien van onze verbintenis die we in 2018 hebben gesloten.”

‘De typische manier waarop bedrijven sleutelbestuurders belonen, zal geen resultaten opleveren voor Tesla’

Tesla-bestuurslid Robyn Denholm

Waarde Tesla gedaald onder doelstelling

Daarmee verwijst ze naar de context van de bonus. Die is een onderdeel van een performance award bestemd voor Musk, voor de goede resultaten die Tesla in 2018 behaalde. “Elon is geen typische bestuurder, en Tesla is geen typisch bedrijf. Dus de typische manier waarop bedrijven sleutelbestuurders belonen, zal geen resultaten opleveren voor Tesla. Iemand zoals Elon motiveren vereist iets anders.”

Musk kreeg destijds het recht om iets meer dan 300 miljoen Tesla-aandelen te ontvangen tegen de prijs van 2018, als het bedrijf over een periode van maximaal tien jaar een aantal ambitieuze doelstellingen zou bereiken. Zo zou de marktwaarde moeten stijgen van ruim 50 miljard dollar naar 650 miljard, aldus Belga. Op basis van dit doel werd de waarde van het pakket geschat op ongeveer 56 miljard dollar.

Maar de aandelenkoersen fluctueren. Na een snelle groei en dankzij de eerste euforie over elektrische auto’s bereikte Tesla snel de mijlpaal, maar inmiddels is de vraag naar elektrische wagens merkbaar afgekoeld en daalde de waarde van Tesla opnieuw onder de doelstelling.

Artificiële intelligentie

Tijdens de aandeelhoudersvergadering gaf Musk nog een kijkje in de toekomst van Tesla als een AI- en roboticagigant. Hij besprak ambitieuze plannen voor een vloot van volledig autonome auto’s en tientallen miljarden humanoïde robots, wat volgens hem Tesla’s omzet naar biljoenen dollars zou kunnen stuwen. Die visie werd met enthousiasme ontvangen door de aanwezige aandeelhouders.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content