Televisie kijken op de gsm
Sinds 15 september biedt Proximus op sommige gsm’s ook televisiebeelden aan. Handig om een stukje van het tv-journaal te bekijken, maar niet echt comfortabel voor een film.
Televisie is een van de verkoopargumenten van Proximus voor het ultrasnelle gsm-netwerk van de derde generatie (3G). Proximus is niet de enige mobiele operator die tv aanbiedt. Mobistar heeft zijn eigen dienst, zij het met een beperktere keuze. Proximus biedt nu acht zenders aan (EuroNews, CNN, VTM, RTL-TVI, Fashion TV, Vitaya, Canal Z en Jim TV). Binnenkort komen daar nog Tele Bruxelles en Kanaal Z bij. Het aanbod van Mobistar omvat alleen Kanaal Z/Canal Z, de economische informatiezenders van uitgeverij Roularta.
Om te kunnen kijken, hebt u een geschikte 3G-gsm nodig (mét een goed kleurenscherm). Proximus biedt vijf mobieltjes aan (vanaf 299 euro). Voor onze test hebben we gebruikgemaakt van een Nokia 6680 (449 euro). De vijf toestellen hebben de nodige instellingen en menu’s al in de fabriek meegekregen, maar het is ook mogelijk andere, niet door Proximus verkochte 3G-toestellen voor mobiele tv te configureren.
De dienst maakt deel uit van Vodafone live, het multimediaportaal van Proximus. Door op ‘live!’ te klikken, komt u terecht in het menu. Die pagina is wat verwarrend, want de uitbaters van Vodafone live maken gebruik van die eerste portaalpagina om reclame te maken voor allerlei diensten, zoals een nieuwe beltoon. De rubriek ‘Mobile TV & Video’ staat tussen de muziek en de downloadbare foto’s.
Ondertitels onleesbaar
De keuze aan programma’s is nog vrij bescheiden, al zal het aantal zenders zeker nog uitbreiden. Proximus heeft de hoop nog niet opgegeven om ook de VRT en de RTBF in het aanbod op te nemen. RTL-TVI zit er al in, maar enkel met de tv-journaals. VTM toont 80 % van zijn programma’s. Sommige feuilletons mogen niet uitgezonden worden via mobiele netwerken.
De toegang tot de programma’s verloopt niet zo snel als bij een tv-toestel. Nadat u het kanaal hebt gekozen, moet u nog op ‘OK’ klikken om de telefoon te koppelen aan de server. Zo’n tien seconden later zit u in het programma. Het verloopt echter allemaal erg intuïtief en we moesten op geen enkel moment naar de gebruiksaanwijzing grijpen. De overschakeling van de ene zender op de andere neemt wel enige tijd in beslag.
Uiteraard is er geen vergelijking mogelijk tussen televisie op de gsm en een vlakscherm met een diagonaal van 106 centimeter. Het scherm van de Nokia 6680 meet 176 x 208 pixels (zo op het oog 5 x 4 centimeter). Dat is veel voor een gsm, erg weinig voor een tv. Ondertitels lezen of de gegevens in de informatieband die CNN en Kanaal Z zo na aan het hart ligt, is uitgesloten. Het beeld is wel voldoende om een nieuwsuitzending te bekijken of een stukje van een programma, maar het is niet zo levensecht als het scherm in de huiskamer. Op de gsm die we in de test gebruikt hebben, is het overigens mogelijk om de richting van het beeld te wijzigen van verticaal naar horizontaal, zodat u maximaal gebruik kan maken van de breedte van het scherm. Het geluid is behoorlijk en het verdient aanbeveling een oortje te gebruiken om uw buren niet te storen.
Vertraagd geluid
Wat echter vervelend is, is de vertraging tussen beeld en geluid. Er is geen perfecte synchronisatie van de lippen van de nieuwslezer en het geluid dat uit de luidsprekers van de gsm komt. Soms komt er dan ook een kink in de kabel als de gegevensstroom onvoldoende is en het programma onderbroken wordt. In dat geval verschijnt er een boodschap om te zeggen dat de gegevens opgeslagen worden in een buffergeheugen in afwachting van de hervatting van het programma.
De televisiedienst is een onderdeel van het multimediaportaal Vodafone live, dat toegang biedt voor 50 cent per verbinding (of voor een abonnementsgeld van 7,5 euro per maand voor een onbeperkt aantal verbindingen via het Multimedia Pack). Daarbij komt nog de prijs van de dienst zelf: 50 cent per tien minuten tv-uitzending. Tot het einde van het jaar zijn de 3G-diensten, televisie incluis, echter gratis, evenals de toegang tot het portaal van Vodafone live.
Op dit ogenblik bereikt het 3G-netwerk van Proximus 61 % van de bevolking. In stedelijke gebieden vormt televisie kijken nauwelijks een probleem: het 3G-netwerk dekt onder meer Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent en een deel van de kust rond Oostende. Er is uitbreiding voorzien, maar dat is duur in minder bevolkte streken. De 3G-televisie van Proximus is duidelijk een aanvullende dienst, die zeker niet de ambitie heeft om de teledistributie te vervangen. De kwaliteit en het comfort die aangeboden worden, zijn onvoldoende om een hele film te bekijken, maar het is wel een interessant alternatief voor nieuwsuitzendingen.
Robert van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier