Bruno Leijnse
Telenet reguleren betekent nog minder concurrentie
Gevloek in Mechelen. Telenet wordt verplicht om zijn netwerk open te gooien. De ontwerpbeslissing moet nog naar een publieke consultatie, naar de Raad voor de Mededinging en naar de Europese Commissie, maar tegen pakweg juni is de kogel door de kerk. En dan?
In de eerste twee jaar zien we geen operator op het netwerk van Telenet. Integendeel, de beslissing kan het omgekeerde bereiken van wat ze bedoelt. Ze kan leiden tot hogere prijzen, minder diversiteit en minder concurrentie.
Eens de beslissing officieel is, tekent Telenet beroep aan. Tegen de beslissing van het BIPT bij het hof van beroep in Brussel, tegen de beslissing van de Vlaamse Regulator voor de Media bij de Raad van State. Twee rechtscolleges met hun eigen invalshoek. Ondertussen ligt alles stil. De regulatoren zullen zich door de boeken van Telenet wurmen op zoek naar een correcte tarifering.
Belgacom wist het BIPT anderhalf jaar af te houden van een groothandelstarief voor VDSL. De kans is klein dat de Mechelaars naïever zijn. Al die tijd kijken investeerders de kat uit de boom. Vervolgens zal Telenet zijn juridische dienst moeten uitbreiden en een groothandelsdepartement oprichten om kandidaat doorverkopers “op armlengte” te bedienen. Dat zijn extra kosten. Net zoals Belgacom zal Telenet gedwongen worden om bij elke productvernieuwing na te gaan of ze de concurrenten op zijn netwerk niet schaadt. Dat is zacht gezegd geen stimulans voor vernieuwing.
Net zoals bij Belgacom ook zal worden onderzocht of de tarieven van Telenet wel hoog (u leest goed, we bedoelen hoog) genoeg zijn om concurrentie toe te laten. Lagere prijzen zullen ongeveer het enige zijn waarmee nieuwkomers nieuwe klanten kunnen aantrekken. En gezien de absolute dominantie van Telenet zullen die nieuwkomers nauwelijks op de radar verschijnen, wat Telenet zal toelaten hoge prijzen te blijven hanteren. Die situatie hebben we ook al bij Belgacom vandaag.
Lagere prijzen voor televisie moeten we sowieso niet verwachten. Daar zijn we al bij de goedkoopste van Europa. Belgacom zal met de nieuwe maatregel op één punt scoren: Telenet zal niet langer als uniek verkoopsargument bij bedrijven kunnen aanvoeren dat ze een volkomen gescheiden netwerk als backup hebben, namelijk dat van Belgacom. De nationale operator zal op zijn beurt het Telenet-netwerk als backup kunnen aanbieden.
Wat het consortium van regulatoren nu vooral doet, is het pad effenen voor de overname van Mobistar door Telenet. Mobistar is de enige partij die echt van een openstelling van Telenet zou kunnen profiteren. De twee zijn al partners doordat Telenet het radionetwerk van Mobistar gebruikt voor zijn mobiele diensten. Als Mobistar nu omgekeerd het netwerk van Telenet gaat gebruiken voor televisie, kunnen ze net zo goed fuseren.
Zullen we dan meer concurrentie hebben?
Er was een alternatief voor het reguleren voor Telenet: Belgacom bevrijden uit het dwangbuis van de regulering. Probleem is dat de regulatoren streven naar meer concurrentie, maar schrik hebben van de vrije markt.
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier