Telenet kleurt steeds meer Oranje

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Met het binnenhalen van prins Johan Friso van Oranje-Nassau in de raad van bestuur van Telenet demonstreert gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe van Telenet nog maar eens over wat voor een wijd relatienetwerk hij beschikt.

Prins Friso is de tweede zoon van de Nederlandse koningin Beatrix en wijlen prins Claus. Duco Sickinghe, wiens zus Ina getrouwd is met de zoon van de Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing, had het bij de voorstelling van de resultaten van Telenet op een gegeven moment gewoon over “Friso”.

Duco Sickinghe: “Friso is iemand die een eigen zakencarrière heeft gemaakt. Daarmee is hij zeer in de wereld van kabel terechtgekomen. Een aantal maanden geleden heeft hij ons pad gekruist. Wij zochten een onafhankelijke bestuurder. Dit leek de raad van bestuur een heel aardige persoonlijkheid om aan boord te hebben. Er zit geen enkele strategie van aandeelhouders of alliantie met Nederlandse kabelbedrijven achter. Niks van dat alles. Heel eerlijk.”

De sportieve prins Friso – golf en duiken – heeft een carrière achter de rug die hem al eerder dicht bij de interessesfeer van de – eveneens adellijke – familie Sickinghe heeft gebracht. Na zijn middelbare school aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, studeerde de prins – al naargelang van de bron de “nerd” of de “studax” van de familie en “ernstig zoals zijn vader” – mechanical engineering aan de Universiteit van Californië ( Berkeley) en daarna luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft), waar hij vandaag trouwens parttime codirecteur is van de onderzoeksinstelling TNO Space.

In 1994, na een stage bij vliegtuigbouwer McDonnell Douglas, studeerde hij af als ingenieur in de luchtvaartechnische bedrijfskunde. Parallel studeerde hij bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit, waar hij in september 1995 doctoreerde op “de toepasselijkheid en toepassing van parallel lopende engineering in de commerciële ontwikkeling van vliegtuigen”. Ongetwijfeld boeiend, want op datzelfde moment was de vader van Duco Sickinghe, Feyo Sickinghe, de voormalige bestuursvoorzitter van het Nederlandse engineeringconglomeraat Stork, op vraag van de Nederlandse regering bezig met een laatste poging om de nationale vliegtuigfabrikant van Nederland, Fokker, te redden.

Na zijn studies werd prins Friso een jaartje fellow bij McKinsey & Company, studeerde in 1997 bedrijfseconomie aan Insead in Fontainebleau en werd dan van 1 augustus 1998 tot 1 juli 2003 executive director bij Goldman Sachs in Londen, waar hij nog altijd woont. Volgens Telenet was hij daar adviseur voor “financieringsactiviteiten, fusies en overnames en aanverwante activiteiten voor een groot aantal bedrijven in de sector van de communicatie, media en technologie, waaronder verscheidene kabelmaatschappijen”. Goldman Sachs bracht onder meer in maart 2000 internetprovider World Online naar de beurs, met tal van invloedrijke Nederlanders onder de investeerders. Ongeveer de tijd dat prins Friso in 2003 bij Goldman Sachs vertrok, kocht de investeringsbank samen met Providence Equity en Apax Partners KabelDeutschland. De drie betaalden 1,7 miljard euro voor de zes kabelnetten, een fractie van de 5,5 miljard euro die de Amerikaanse kabelpeetvader John Malone van Liberty Media een jaar voordien had willen betalen. In april kochten de drie financiers voor 2,7 miljard euro ook nog de drie overige Duitse kabeldistributeurs – waaronder de twee waarin de groep rond Richard Callahan – referentieaandeelhouder van Telenet – zich had verslikt.

Terug naar prins Friso, die in de maanden na zijn vertrek bij Goldman Sachs verstrikt raakte in de controverse rond zijn verloofde, Mabel Wisse Smit, die leidde tot zijn afstand van zijn erfrechten op de Nederlandse troon. De controverse werd niet echt veroorzaakt doordat Mabel Wisse Smit in haar studententijd een relatie had met de veroordeelde en in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma, maar doordat de verloofden daarover “niet tijdig in alle opzichten open zijn geweest”, zoals prins Friso op 9 oktober 2003 zelf in een brief aan premier Jan Peter Balkenende toegaf. Balkenende deelde de Tweede Kamer mee geen toestemming voor het huwelijk te willen vragen omdat “niet volledige en niet juiste informatie aan de regering is verstrekt, waardoor het vertrouwen is geschaad.”

Het gevolg van het huwelijk, op 24 april 2004 in Delft, was dat prins Friso officieel geen lid meer is van het Nederlandse koninklijk huis. Hij verloor daardoor de titel prins der Nederlanden, maar behoudt de titel prins van Oranje-Nassau en hij blijft een koninklijke hoogheid.

Bij TNO Space is hij verantwoordelijk voor de vermarkting van de instituten van TNO die zich bezighouden met ruimtevaarttechnologie (contractresearch, licenties…). Mabel Wisse Smit zelf is directeur Europese zaken van het Open Society Institute, dat in Europa het Soros Foundations Network vertegenwoordigt. Financier George Soros wordt tot de persoonlijke vrienden van de prinses gerekend.

“De benoeming van prins Friso is niet anders verlopen dan van andere bestuurders,” zegt Telenet-bestuurder Alex Brabers (Gimv). “Je definieert met een klein groepje aandeelhouders eerst de profielen en dan wordt er gebrainstormd over een boel namen.” Telenet heeft nu vier onafhankelijke bestuurders die gekozen zijn om hun breed internationaal perspectief, legt Alex Brabers uit, met elk hun eigen specialiteit: Michel Delloye (ex- RTL-topman, content), Julien De Wilde ( Bekaert, voorheen lid van het uitvoerend comité van Alcatel, telecom), Guido Dekeersmaecker (ex- Henkel, marketing) en nu prins Friso, wegens zijn ervaring als investment banker in de wereld van de kabelmaatschappijen.

Kwam de geschiedenis rond prinses Mabel Wisse Smit aan bod? “De gedachte is bij mij zelfs niet opgekomen. Dat is een privé-zaak,” zegt Alex Brabers.

PRINS JOHAN FRISO

Wordt 36 jaar op 25 september.

De tweede zoon van de Nederlandse koningin Beatrix en wijlen prins Claus.

Wordt voorgedragen als bestuurder bij Telenet.

Bruno Leijnse

Met het binnenhalen van prins Friso van Oranje-Nassau demonstreert Telenet-baas Duco Sickinghe nog maar eens over wat voor een wijd relatienetwerk hij beschikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content