Te gestresseerde beleggers
Terwijl Spanje nog in een roes verkeert nu het nationale elftal het WK voetbal 2010 heeft gewonnen en we op de televisie zien hoe wielrenners afzien op cols in de Ronde van Frankrijk, terwijl de files richting Brussel steeds korter worden en die richting kust en Ardennen alsmaar langer en terwijl we het ene na het andere zomerfestival frequenteren – kortom, terwijl we proberen de rust weer te vinden en te ontspannen – blijft er een gespannen sfeer hangen op de financiële markten. Van de stress die er heerst sinds de etterbuil van de overheidsschulden openbarstte, raken beleggers blijkbaar niet verlost.
Zou dat te maken hebben de resultaten van de stresstests voor de Europese banksector die midden deze zomer – normaliter volgende week – zullen worden vrijgeven? Zoiets midden in de vakantie publiceren, lijkt op zich geen geweldig goed idee, want het bezorgt beleggers de nodige stress. Het was in juni nochtans de Spaanse premier Zapatero, toen nog EU-voorzitter, die de stresstest erdoor duwde, met als enige doel de markten te kalmeren. Dus kan de test niet erg streng zijn, want anders dreigt ook een aantal Spaanse banken in nauwe schoentjes te komen. We kunnen ons dan ook afvragen of er wel voldoende strenge criteria zullen worden gehanteerd om de banken op de rooster te leggen. Gelukkig is het aantal al uitgebreid van oorspronkelijk 25 tot nu 91 banken die de ‘vuurproef’ moeten doorstaan. Er zijn ook twee Belgische grootbanken bij: Dexia en KBC. Verder worden onder meer 27 Spaanse en zes Griekse banken aan de test onderworpen. Een aantal van de meest bedreigde banken, Duitse Landesbanken en Spaanse Cajas, zijn dan toch opgenomen. De test bestaat uit twee delen. Het macro-economische deel lijkt ons in orde, met een scenario van een negatieve economische groei van 2 % dit jaar en van 1,2 % volgend jaar, een stevig doubledipscenario dus. Bij het tweede deel, de stresstest met betrekking tot een crisis op de obligatiemarkten, lijken de voorwaarden minder streng. Hoewel niet officieel zou men de obligatiecrisis van begin mei nog eens overdoen. Er wordt dus deze keer niet gedaan alsof het nog erger kan worden. Wordt het dan een maat voor niets? Misschien niet helemaal, maar waterdichte garanties biedt dit soort tests natuurlijk niet. We zullen zien of de financiële markten er überhaupt rekening mee houden.
De perceptie ten opzichte van banken is duidelijk niet overal dezelfde. Ondanks een internationale bankencrisis en een mindere internationale beursstemming, krijgen we nu toch de grootste IPO uit de geschiedenis. De omvangrijkste beursintroductie ooit zou die van de Agricultural Bank of China kunnen worden. Het gaat om de laatste van de vier grootste Chinese banken die naar de beurs gaat. Ook de minst winstgevende, mede door een netwerk van afgerond 24.000 kantoren. Het is wel de bank met de grootste, maar niet de rijkste klantenbasis ter wereld. Eén derde van de klanten woont immers buiten de steden, op het ‘arme(re)’ platteland. Agricultural Bank verkoopt tegelijkertijd op de beurzen van Sjanghai en Hongkong aandelen voor in totaal 19,2 miljard dollar. Bovendien is er nog een overtoewijzingsoptie van 15 % (extra aandelen als de vraag te groot zou zijn), zodat het bedrag nog kan oplopen tot 22,1 miljard dollar. Dat zou 200 miljoen dollar meer zijn dan bij de vorige recordbeursgang uit 2006. Toen ging het overigens ook om een Chinese bank, de Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), met een opgehaald bedrag van 21,9 miljard dollar.
De Chinese beurzen mogen dit jaar dan al een fameuze tik hebben gekregen (-10 % in Hongkong en -25 % in Sjanghai), de interesse in aandelen is er toch nog een pak groter dan hier. We denken niet dat in de zomer van 2010 een Europees of Amerikaans bedrijf zou moeten proberen om 20 miljard dollar (16 miljard euro) bij elkaar te krijgen. Het zou meer dan waarschijnlijk een flop worden. Daarvoor is de risicoappetijt momenteel te zeer geslonken en is er te veel stress bij de beleggers. Dat schept wel steeds gunstiger voorwaarden om de komende weken of maanden naar een beursbodem te gaan.
DE AUTEUR IS DIRECTEUR STRATEGIE.
Danny Reweghs
Spanje heeft de stresstest voor Europese banken erdoor geduwd om de markten te kalmeren. Een maat voor niets? Waterdichte garanties zal de test zeker niet bieden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier