‘t Zwaantje
Van nachtrestaurant tot vaste Brugse waarde.
Bruggelingen die houden van de traditionele Belgisch-Franse keuken en die aan de toeristenstroom willen ontsnappen, strijken neer in ‘t Zwaantje. Dit charmante restaurant is ook voor de zakenman van buiten Brugge makkelijk te bereiken: vanaf de ring rijdt u vanuit de Katelijnepoort Brugge binnen, om vijftig meter verder, om het hoekje van de Gentpoortvest, ‘t Zwaantje te treffen.
Het restaurant heeft zijn onderkomen in het historisch huis van een marmerbewerker. De nieuwe bewoners decoreerden de ingang en het gelijkvloers rijkelijk met barok houtsnijwerk uit Tsjechië. Ook de kerkelijke afbeelding boven de bar van Het Lam Gods komt uit deze contreien. De sfeervolle eetvertrekken zijn warm ingericht met planken vloeren, lambriseringen, dikke stoffen, antiek, kristallen luchters, een schouw met brandend houtvuur en spiegels met gouden lijsten en geven uit op een sierlijke oranjerie en een binnentuin.
De warme, nostalgische inrichting sluit aan bij de smakelijke klassieke keuken. Culinaire vernieuwing moet u in ‘t Zwaantje niet zoeken, wel onvergankelijke lekkernijen.
‘t Zwaantje is een echt familiebedrijf: vader en dochter staan in de keuken, moeder is bij de klanten. Eigenaar en chef-kok is Geert Vanhee. Hij kreeg een opleiding in het vroegere Brugse delicatessenrestaurant Weinebrugge en was kelner in de Grote Markt. Echtgenote Trui Broes was naaister. De twee openden acht jaar geleden aan de Garenmarkt Bistrot ‘t Zwaantje. Dit nachtrestaurant was een vaste stek voor restaurateurs. Geert Vanhee kookt eerlijk en eenvoudig en dat werd door de koks van de beste Brugse eethuizen gewaardeerd. Dochter Niki kreeg een opleiding aan de hotelschool van Koksijde en ging in de leer in klassieke eethuizen, zoals De Snippe (Brugge) en Kasteel St.-Paul (Lummen).
‘t Zwaantje is gekend voor zijn verse, in huis gepelde garnalen, handgesneden frieten met vers gedraaide mayonaise, superverse langoustines en zeetongen van een halve kilo het stuk.
Wij werden vriendelijk onthaald, namen plaats in lederen kuipzetels en genoten van de ouderwetse, warme gezelligheid. Wij dronken een glas wit als aperitief, vergezeld van een toast met warm merg en grof zout: waar kan je deze ouderwetse ambrozijn nog proeven! ‘t Zwaantje beschikt over een verzorgd wijnboek met ongeveer 150 verschillende referenties uit vijftien landen met bijbehorende uitleg. Onze voorkeur ging naar een Zuid-Afrikaanse Neil Ellis, een chardonnay met weinig geprononceerde neus en mooie mondvulling (36 euro per fles, 7 euro per glas). Als voorgerecht kwam er aardappelpuree met vers gepelde grijze garnalen: eenvoudig, maar om de vingers bij af te likken(14,50 euro). Hoofdgerecht was ‘rib-eye’ Rossini (24 euro), met smakelijk en succulent vlees dat met kunde en zorg in de keuken was behandeld en afgedekt met een lob smeltende ganzenlever. Bij de rib-eye kwamen een rijke port-, vlees- en botersaus en perfecte frieten. Als gepaste begeleiding in het glas was er een evenwichtige, sappig-zuiderse Château Calisanne, cuvée prestige, Côteaux d’Aix-en-Provence, gemaakt van 50 % cabernet sauvignon en 50 % syrah (29 euro). Afsluiten deden we in stijl: met een voorbeeldige ‘tarte tatin’ met vers gedraaid ijs (9 euro).
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier