‘t Zal vonken geven

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Elektriciteitsleverancier Electrabel krijgt nu echt concurrentie. De fonkelnieuwe Vlaams-Duitse Energy Group neemt de handschoen op. Dezer dagen krijgen bedrijven bijzonder verleidelijke offertes. De kilowatt-oorlog is losgebarsten.

Heeft u al een fax van Energy Group NV ontvangen? Heeft u al uitgerekend met hoeveel miljoenen frank u de elektriciteitsfactuur kan verlichten? Ongetwijfeld worden de vertegenwoordigers van de uitdager van Electrabel graag geziene gasten bij de bedrijven. Hun offerte is gemiddeld 15% goedkoper.

Betaalt een typische grootverbruiker gemiddeld 1,8 frank per kWh, dan biedt Energy Group stroom aan voor gemiddeld 1,5 frank per kWh, het transport van de stroom inbegrepen. Voor grootverbruikers komt dit neer op een besparing van ettelijke tientallen miljoenen frank. De NMBS, bijvoorbeeld, heeft een elektriciteitsfactuur van 2,6 miljard frank. Aan overheidsbedrijven zoals de NMBS kan Energy Group zelfs 20% goedkoper leveren, wat voor de treinmaatschappij een besparing oplevert van een half miljard frank.

In een eerste fase stuurde Energy Group al een offerte naar meer dan tachtig bedrijven. Met sommige is al een letter of intent getekend. Een clausule stipuleert dat de leveringsplicht start zodra de keuzevrijheid van de verbruiker in kwestie wettelijk geregeld is.

Energy Group klopt vooral aan bij de verbruikers van meer dan 20 GWh. Vanaf 40 GWh zijn er 150 potentiële klanten, vanaf 20 GWh komen ongeveer 500 bedrijven in aanmerking of grosso modo de eerste bladzijden van de Trends Top 30.000 plus overheidsbedrijven als de NMBS, VRT of De Post. De exacte lijst van grootgebruikers houdt netbeheerder CPTE (een Electrabel-dochter) geheim.

Initiatiefnemers van Energy Group zijn Ludo Candries, die voorzitter wordt van de gloednieuwe energiemaatschappij, en Bert Abbeel, die chief executive officer (CEO) wordt. Beiden zijn thuis in de energiemarkt. Ze leerden het klappen van de zweep bij het nutsbedrijf Tractebel. Door het jarenlange monopolie van de Tractebel-groep op de Belgische energiemarkt kan dat ook moeilijk anders. De mission statement van Energy Group is klaar en duidelijk: elektriciteit verkopen op de Belgische markt.

Het Duitse RWE zal de elektriciteit leveren die Energy Group verkoopt, al heeft de onderneming voldoende zelfstandigheid om ook elders stroom aan te kopen, mocht dat goedkoper blijken. Onderhandeld is er ook met het Noorse Norsk Hydro, met Electricité de France en met het Nederlandse Essent. Maar Candries & Co. vonden in RWE de logische en solide partner. Voor RWE past Energy Group in haar expansieplannen op de Europese energiemarkten (zie kader: De expansiedrift van RWE).

Eerstdaags neemt RWE een meerderheidsparticipatie in Energy Group. Er wordt gezorgd voor een belangrijke Belgische verankering rond de initiatiefnemers Ludo Candries, Bert Abbeel en Simon Goldberg, die de Waalse poot van de Energy Group verpersoonlijkt.

Het was trouwens RWE dat de schermutselingen op de Belgische elektriciteitsmarkt startte door het chemisch bedrijf BASF Antwerpen voor de helft als klant van Electrabel af te snoepen. RWE en Electrabel kwamen overeen om op de BASF-site twee STEG-centrales met een capaciteit van elk 400 Megawatt te bouwen. Vanaf respectievelijk 2003 en 2006 zullen deze centrales trouwens niet alleen stroom leveren aan BASF, ze hebben voldoende capaciteit om nog meer klanten in de Antwerpse haven te bevoorraden. Inmiddels wist RWE ook Ford Genk en Tessenderlo Chemie te strikken.

Electrabel weet ook dat de concurrentie op haar klanten jaagt. “Concurrentie kon niet uitblijven. Electrabel doet trouwens precies hetzelfde op de Europese markten. Wat betreft de finale reële factuur voor de industriëlen, behoren wij bij de competitiefste van Europa,” zo raapt woordvoerder Patrick De Vos de handschoen op. Electrabel reageert op de offertes van Energy Group door op haar beurt de prijs te verlagen. Daarmee komt de onderneming vaak 5% boven de prijs van de jonge uitdager uit. Maar, zo redeneert Electrabel allicht, dat moet genoeg zijn om de klant te behouden.

Electrabel meent te weten dat RWE op de Belgische markt onder productiekost verkoopt om marktaandeel te veroveren. Tegelijkertijd zou Sidmar van Electrabel wel stroom tegen 1 frank per KWh krijgen. De winnaar van de concurrentie is duidelijk de (grote) klant.

Flessenhalzen in de internationale transportcapaciteit beperken de huidige invoermogelijkheden voor Energy Group tot iets meer dan 1 TWh (1 terawattuur = 1000 gigawattuur). Die stroom komt bovenop de 2 TWh die RWE nu al invoert om de al veroverde klanten te bedienen. Deze capaciteit impliceert dat Energy Group nu bijvoorbeeld niet meer dan tien grote (van 100 GWh) of 25 middelgrote klanten (van 40 GWh) kan bevoorraden.

“Is de vraag groter, dan hanteren we het first come, first serve-principe. We willen daarom dit jaar 10% van de klanten die we een offerte deden, veroveren,” meldt Ludo Candries. Dat betekent dat Energy Group voor ongeveer 1 TWh elektriciteit zal verkopen of 1,25% van het Belgische elektriciteitsverbruik. Dat levert een omzet van 1,5 miljard frank op. Dankzij zijn lage kostenstructuur zal Energy Group meteen winstgevend zijn.

De RWE-elektriciteit stroomt vooral via Frankijk naar het Belgische hoogspanningsnet, dat nog altijd eigendom is van Electrabel en SPE. De transporttarieven om van het net gebruik te maken, zijn keurig door de huidige netbeheerder CPTE geafficheerd, in afwachting dat de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas ( CREG) een onafhankelijke netbeheerder aanstelt. Meer transportproblemen kunnen opduiken als Energy Group klanten van 20 GWh wil bevoorraden. Die stroom moet in sommige gevallen ook over de distributienetten van de intercommunales. Deze distributie is nog een gemeentelijk monopolie, waarvan de doorgang nog wettelijk in het verwachte decreet van Vlaams minister van Energie Steve Stevaert (zie kader: Wie mag kiezen?) geregeld moet worden.

De invoercapaciteit

van Energy Group neemt echter overhand toe. Vanaf 2003 kunnen ook de STEG-centrales op de BASF-site voor inzetbare stroom zorgen. Op langere termijn – wanneer de markt helemaal vrij is – wil Energy Group 10% tot 15% van de Belgische elektriciteitsmarkt veroveren. Het is dan een logische stap dat Energy Group eigen opwekkingscapaciteit bouwt of aankoopt en ook distributienetwerken overneemt. Het kapitaal van Energy Group zal daarom snel verhoogd worden tot 10 miljoen euro. Venture-kapitaalverschaffers staan al aan te schuiven om te participeren. Naarmate de gasmarkt vrijgemaakt wordt, wil de groep zich op die sector storten. Op termijn staat zelfs het hele nutsgamma in het businessplan ingeschreven.

daan killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content