Superkok zonder bravoure

In sommige toprestaurants beschouwt men het als een uitdaging om gasten zoveel mogelijk culinair te verbazen. De verrassende eetbare kunstwerkjes volgen elkaar in hoog tempo op. Tijd om te genieten, om gezellig of zakelijk te babbelen is er niet meer bij. Het is één grote overrompeling. Of dat een aangename belevenis is, valt te betwijfelen. Bij tafelen hoort rust om zich te bezinnen en om optimaal te genieten van spijs, drank en gezelschap.

Een voorbeeld van hoe het wel kan, is Interscaldes, waar wij aanmeerden om de opening van het Zeeuwse kreeftenseizoen te vieren (van 1 april tot 1 juli). Personeel in livrei verwelkomt de bezoeker bij het uitstappen op de parking. Aan de deur wacht Claudia Brevet: in de Manoir is men bedreven in de kunst van het ontvangen. Echtgenoot en chef-kok Jannis Brevet houdt zich op de achtergrond. Hij verwerkt lokale producten, zoals Zeeuwse oesters, mosselen, scheermessen, zeebaars, zeekraal, lamsoor en polderlam in evenwichtige bereidingen van hoog niveau. De eetzaal is gevuld met een aristocratisch publiek, dat feestelijk gekleed aan tafel verschijnt en beschaafd geniet.

Wij degusteerden het grote menu (165 euro), dat werd vergezeld door vakkundig gekozen wijnen. Het beste willen wij u niet onthouden: kort gegaarde asperges AAA met Royal Dutch Anna kaviaar gold, broodjus en Manni-olijfolie, opgediend met een fraaie Chardonnay IGP de Pas d’Oc 2010, domaine Corette. Fondante bio-eendenlever met mokka-smaak, gepast gecombineerd met Rembrandt-appel, de frisse smaak van passievrucht en amandel. In het glas een fris mollige Château de Tourmentine 2010 van laat geplukte druiven uit de Bergerac. Het succulente vlees van kort gegaarde Zeeuwse kreeft verscheen in vier episodes: met overheersende oranjebloesem, pistache en artisjok, in hete gietijzeren pan met zeezout, de retronasale smaak van gepofte kruidnagel, met gerookte boter, rabarber en knolselderij en met daikon, spruit, kastanje en meiknol. Zilte oester lag in het bord met merg, zuurkoolschuim en vleesjus en werd interessant begeleid door de sterk naar jodium smakende zeewierjenever van Rutte & Zoon. Bij lamsvlees kwamen gelei van kappertjes, lamsoor, Epoisses en Parmezaan en werd begeleid door een Côtes-du-Rhône 2007, Château des Tours Réserve. Deze memorabele maaltijd kwam aan haar einde met een sublieme bereiding van zwarte truffel, gekonfijte tomaat, griesmeel en chocolade.

Manoir Restaurant Inter Scaldes

Zandweg 2

4416 NA Kruiningen

Tel. 0113 38 17 53

Twaalf luxekamers

helihaven

Maandag en dinsdag gesloten

Wijnkaart met verzorgde en gevarieerde keuze.

Kreeftenparade 22 juni tot 29 juni 185 euro, consumpties tijdens lunch exclusief

Kader : weelderig

Onthaal en bediening: op topniveau

Keuken: verfijnd, evenwichtig

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content