STYLE. GASTRONOMIE

ETEN & DRINKEN

Onlangs publiceerde The New England Journal of Medicine het resultaat van een onderzoek van de Harvard Medical School over het verband tussen alkoholkonsumptie en sterfte bij 85.709 vrouwen. Het blijkt dat vrouwen die tweemaal per week tot driemaal per dag een glas bier, wijn, sherry of iets sterkers drinken, een 10 tot 20 % lagere sterftekans hebben dan vrouwen die helemaal geen alkohol drinken. Wie meer dan drie glazen per dag drinkt, vergroot het overlijdensrisico dan weer met 20 %.

In de zuivelindustrie gaat men met fantazie te werk. In een steeds hoger tempo wordt de verbruiker gekonfronteerd met nieuwe melkprodukten, die vandaag de dag meestal inspelen op het gezondheidsbewustzijn. Na de bifidus-rage pakt Chambourcy nu uit met de lactobacillus acidophilus 1, terwijl Yakult de mensheid wil redden met de lactobacillus casei Shirota. Deze zogenaamde “goede” bakteriën zouden de zogenaamde “slechte” bakteriën in de darmen verjagen. De medische wereld betwijfelt echter sterk of men er wel goed aan doet de darmflora te beïnvloeden.

Vijf jaar geleden richtte prins Charles het bedrijf Duchy Originals op. De meest recente kreaties van de Britse kroonprins voor Duchy zijn twee biologisch bereide drankjes. Het ene is samengesteld uit sap van appels en frambozen met malrovekruid ; het andere is een soort kruidenelixir, gebaseerd op sap van peren en appels met rozemarijn, venkel en bonekruid.

De winst van de verkoop gaat naar de liefdadigheidsorganizatie The Prince’s Youth Business Trust, die al meer dan 23.000 kansarme jongeren heeft geholpen om met een eigen bedrijfje te beginnen. Drie jaar geleden kwam Duchy Originals op de markt met haver- en gemberkoekjes ; de jaarlijkse omzet bedraagt nu bijna een miljoen pond.

Quorn, een vrijwel smaakloos plantaardig voedingsmiddel, wordt gebruikt als vervanger van vlees. De lancering van Quorn vond drie jaar geleden plaats, in een periode van hormonenschandalen en cholesterol-fobieën. Achteraf bekeken had men zich geen betere timing kunnen wensen.

Onlangs werd bij de Belgische konsumenten gepeild naar hun mening over het produkt. Van de ondervraagden blijkt reeds 12,6 % Quorn te kennen. Ter vergelijking : twee derden kent mozarella, een kwart is vertrouwd met surimi of surrogaatkrab en 12 % met tofoe.

Voor bijna de helft van de geïnterviewden (47,5 % van de Vlamingen en 43,5 % van de Walen) is de voornaamste kwaliteit van Quorn niet de smaak, maar wel het lage vetgehalte en de totale afwezigheid van cholesterol. Voor de Vlamingen komt op de tweede plaats het algemeen gezond profiel van het produkt (18,5 %, tegenover 4,7 % bij de Walen). Bij de Walen komt als tweede belangrijke eigenschap het praktisch aspekt van het produkt naar voren (15 %, tegenover 10 % bij de Vlamingen).

Opnieuw vertrokken

Nauwelijks twee jaar na de opening werd het roer radikaal omgegooid in restaurant Het Vijfde Seizoen van het Antwerpse Hilton hotel.

Twee jaar geleden werd de verbouwing voltooid van de overbekende Grand Bazar aan de Antwerpse Groenplaats. In het 45.000 m² grote complex kwam een hotel met 211 kamers en een shopping center. Het prestigieuze projekt kostte vier miljard frank en werd grotendeels gefinancierd door privé-investeerders uit de diamantsektor.

Hilton Antwerpen nam een stuntelige start ; onlangs werden direkteur, chef-kok en zaalmeester vervangen. Tegelijkertijd veranderde het restaurant van gedaante, van koncept en van naam : Isabella en Helena werd Het Vijfde Seizoen, verwijzend naar de seizoengebondenheid en de kreativiteit van de keuken. Als “executive chef” werd prijsbeest Gert Jan Raven weggekocht bij het Royal Windsor Hotel in Brussel. Gert Jan is vertrouwd met het huis : van 1979 tot 1983 werkte hij als souschef in de Brusselse Hilton, waar hij bewees dat geen banket hem te groot is.

Hilton Antwerpen beschikt over twaalf feest- en receptiezalen. Het Vijfde Seizoen is het visitekaartje van het hotel, maar er is ook een gezellig Terrace Café met zicht op de Groenplaats. Daar kan men terecht voor ontbijt, kleine en grote hapjes en dessertbuffet naar believen. Erg populair is de avondschotel “Comme chez Toi” voor 350 frank (niet in het weekend). In de Lobby Lounge serveert men een autentiek-Engelse afternoon tea, begeleid door stemmige pianomuziek.

Wij zochten een plaatsje in Het Vijfde Seizoen en kozen als voorgerecht een aardappel in veldkleed met een mutsje van kaviaar, gevuld met een mengsel van kruim, bieslook en garnalen (650 fr.). De grijze garnalen hadden echter veel van hun smaak verloren in de oven.

Het hoofdgerecht bestond uit Amerikaanse prime rib (900 fr.), al dertig jaar de kaskraker van het Maison du Boeuf in de Brusselse Hilton. Het aangebraden rundvlees werd onder zoutkorst op een zachte temperatuur gebakken en in de eetzaal versneden. Het prachtige vlees kwam op tafel met bros gefrituurde uiringen, een boeket van waterkers en een aardappel in de schil ; daarbij werden zure room, spekreepjes en versnipperde bieslook geserveerd door maître d’hôtel Georges De Delder (elf jaar ervaring in Het Fornuis).

De maaltijd werd afgerond door “Fantazie uit Montélimar” (340 fr.), met noga-ijs in een taaie noga-ring en vers fruit. Men zegt wel eens dat het drie jaar duurt voordat een nieuw hotel draait zoals het moet. Na een valse start is Hilton Antwerpen opnieuw vertrokken, deze keer in de goede richting.

PIETER VAN DOVEREN

GERT JAN RAVEN Voelt zich herboren in Het Vijfde Seizoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content