Starters met smaak

Vier nieuwkomers die succes oogsten met een persoonlijke kookstijl

‘T VIJFDE SEIZOEN

Broes Tavernier is de zoon van de voormalige groene minister Jef Tavernier. Zijn loopbaan startte in restaurant Sir Anthony Van Dyck in Antwerpen. Vervolgens deed Broes drie jaar ervaring op in ‘t Molentje in Zeebrugge, twee jaar in ‘t Hof van Cleve en twee jaar als chef in Bistro Refter en als souschef van De Karmeliet. Lien is afkomstig van Aalter en studeerde af als kinesitherapeut. Hun restaurant opende op 1 november 2011. De inrichting is van decorateur Lieven Musschoot en dat betekent schoonheid zonder bravoure. De kaart vermeldt een twaalftal smakelijke bereidingen. ‘t Vijfde Seizoen is een restaurant waar iedereen zich goed voelt.

Stationsstraat 9, 9880 Aalter.

Tel. 09 351 74 60

Woensdag en zondag gesloten.

BOVIS

Jan Meulenijzer was veertien jaar chef in Folliez, baatte drie jaar Callas uit, was chef van Baron van Zon en verhuisde naar ‘t Vliegend Paard, waar hij vennoot Sven Vander Elst ontmoette. Die is een professionele zaalmeester, die werkte bij André d’Haese en bij Belgo Catering en was manager in ‘t Vliegend Peerd. De twee openden Bovis op 1 november 2011 en oogstten onmiddellijk succes. Bovis heeft een geactualiseerde brasserie-inrichting met zicht op de open keuken. Op de kaart is het vlees ingedeeld per ras: wit-blauw uit de Waaslandse polder, Black Aberdeen uit Schotland, het sterk gevleesde Piemontese ras, hormoonvrij Black Angus uit Kansas, dat 150 dagen is afgemest met granen, Simmenthall-rund uit Frankrijk, het Franse Maine-Anjou-ras dat ook in de Waaslandse polders wordt gekweekt en entrecote van het Wagyu Kobe-rund, dat een lager cholesterolgehalte heeft door de aangepaste voeding en bestemd is voor mensen met geld (48 euro voor 300 gr).

Heldenplein 16, 1930 Zaventem.

Tel. 02 308 83 43.

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

D’AFSPANNING

Joost Meire kreeg een slagersopleiding en ging in de keuken aan de slag in betere eethuizen (Manoir Stuyvenberg, Maison van Damme, Channel 16, Oud Sluis en Hof van Vivenkapelle). Heidi Dewitte is kinderverzorgster van opleiding. De eetzaal van d’Afspanning was haar vuurdoop. Zij gaat gekleed in het zwart en bedient met witte handschoen. Hun nieuwe restaurant is een grote zaak met verschillende eetvertrekken. De ouders van Joost kochten het pand tien jaar geleden. Kort daarna werd het geklasseerd. Het historisch gebouw is heringericht met respect voor het verleden. Op 17 november 2011 openden de deuren en sindsdien stroomt het publiek toe. De kaart is gevarieerd en de prijzen zijn redelijk. Joost Meire heeft gekozen voor actualisatie van de Belgisch Franse keuken: het lezen van de eigentijdse inlandse bereidingen scherpt de honger.

Bloemendalestraat 2, 8730 Beernem.

Tel. 050 68 38 87.

Dinsdag en woensdag gesloten.

APPELSVEER

Olivier Van de Meerssche kreeg zijn vorming in restaurant ‘t Truffeltje in Dendermonde, waar hij elf jaar werkte. Daarna werd hij chefkok in ‘t Ebdiep, waarvoor hij een Michelinster wist binnen te halen. Heidi Raes deed ervaring op in de eetzaal van ‘t Truffeltje en gaf les aan de huishoudschool. Toen de twee op het geklasseerde pand De Fonteyne botsten, hebben ze niet getwijfeld. Het oude gebouw ligt dicht bij de oudste overzet van de Schelde.

Appelsveer opende op 27 januari en viel in de smaak door de persoonlijke, seizoensgebonden gerechten van Belgische oorsprong. De kok werkt met vergeten groenten en vergeten stukken vlees, die hij op een actuele manier verwerkt in echte smaakbommen. Ganzenlever, lamnek, ossenstaart en varkenswangetjes krijgen een ereplaats. Bij het restaurant horen een winkeltje met in huis gemaakte producten en twee gastenkamers.

Hoofdstraat 175, 9200 Appels

Tel: 052 55 44 90.

Gesloten op zondagavond, dinsdagavond en woensdag.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content