Startende zelfstandigen werken ruim 2 uur minder per week

© Getty

Zelfstandigen in hoofdberoep die recent met hun eigen zaak startten, werken meer dan 2 uur per week minder dan hun collega’s die ruim twee jaar geleden begonnen. “Met gemiddeld 44,7 uur per week werken starters nog steeds veel, maar het is wel minder dan de 47 uur per week die starters in 2022 presteerden”, zegt Christine Festjens van Acerta. De verklaring: meer aandacht voor een goed evenwicht tussen werk en privéleven, stelt de hr-dienstverlener.

De Acerta-bevraging leert verder dat starters tegenwoordig gemiddeld achttien dagen vakantie nemen. De mediaan ligt op twintig dagen, of het aantal wettelijke vakantiedagen waar ook een voltijdse werknemer recht op heeft.

In de enquête, bij ruim 500 zelfstandigen in hoofdberoep en 400 bijberoepers, werd niet gepolst naar mogelijke verklaringen voor het dalende aantal werkuren. Maar de vele contacten met beginnende zelfstandigen, via de Acerta-startersconsulenten, leren dat ook bij zelfstandigen het taboe rond mentaal welzijn doorbroken is, en dat in alle sectoren. “Meer dan vroeger zien we dat zij een lijn trekken wat betreft hun beschikbaarheid”, zegt Festjens. “Dat kregen we de voorbije tijd alsmaar vaker te horen in onze gesprekken: een betere balans tussen werk en privé is een van de drie belangrijkste redenen om de stap naar het zelfstandigenstatuut te zetten. De cijfers in de peiling bevestigen nu die groeiende aandacht voor mentaal welzijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content