Staking bij grootste kopermijn: ‘Grondstof met sterke langetermijnvooruitzichten’

Stakende Chileense arbeiders in 2017 | Foto: Getty

Werknemers van La Escondida, een mijn van BHP in het noorden van Chili, zijn dinsdag in staking gegaan na het mislukken van loononderhandelingen. De 2.400 vakbondsleden legden het werk neer, nadat ze BHP’s laatste voorstel hadden afgewezen. De staking zal de productie van ongeveer 5 procent van het wereldwijde koper verstoren. De koperfutures, die de afgelopen maanden zijn gedaald door economische zorgen, kunnen daardoor danig worden beïnvloed.

La Escondida produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton koper en is een sleutelspeler in de mondiale toeleveringsketen. Hoewel collectieve onderhandelingen in Chili vaak op het laatste moment tot een overeenkomst leiden, heeft La Escondida in het verleden te maken gehad met langdurige stakingen, waaronder een staking van 44 dagen in 2017.

De timing van de staking is bijzonder kritiek voor de kopermarkt. Zo zou een verlenging van de werkonderbreking de toch al gespannen markt voor koperconcentraat nog verder kunnen verstoren. Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild, benadrukt de impact van de situatie in Chili op de wereldwijde kopervoorziening. “Koper is een relatief geconcentreerde grondstof, met Chili als een van de belangrijkste producenten. De Escondida-mijn van BHP speelt een cruciale rol, maar kampt vaak met uitdagingen, zoals aardbevingen of stakingen”, weet de analist.

Het nieuws komt boven op de recente daling van de koperprijs, die sinds mei met ongeveer 19 procent is teruggelopen, voornamelijk door economische onzekerheid en een afnemende vraag, vooral vanuit ‘s werelds op een na grootste economie. Zo heeft China, normaal gesproken de grootste koperimporteur ter wereld, recentelijk een deel van zijn koperoverschotten geëxporteerd vanwege overvolle voorraden en een zwakkere binnenlandse vraag. Die onverwachte verschuiving heeft de wereldwijde koperprijzen onder druk gezet en de volatiliteit op de markt vergroot.

De koperprijs van de voorbije zes maanden, uitgedrukt in Amerikaanse dollars per metrische ton | Bron: Bloomberg / London Metal Exchange

Elektrificatie

Grondstoffenexpert Boris Cukon waarschuwde al eerder voor een dissonantie tussen de hoge koperprijs en de situatie in China. “China is verantwoordelijk voor 52 procent van de wereldwijde koperconsumptie, en daar is de vraag sterk teruggevallen”, zegt Cukon. De Yangshan-premie, die het prijsverschil weerspiegelt tussen koper op de internationale markten en koper in China, daalde zelfs tot het laagste niveau sinds 2017. “Ondertussen is de koperprijs met 20 procent gecorrigeerd, en heeft China inderdaad koper geëxporteerd naar de Londense metaalbeurs LME”, voegt hij eraan toe.

Ondanks de huidige prijsdruk blijven de langetermijnvooruitzichten voor koper positief, meent Frank Vranken. De groeiende vraag naar elektrificatie en infrastructuurprojecten, vooral in Europa en de Verenigde Staten, zal de vraag naar koper blijven stimuleren. “De trend blijft positief als landen blijven inzetten op elektrificatie en de uitbouw van datacenters”, zegt Vranken.

Ook Cukon benadrukt dat de fundamentele vraag naar koper op lange termijn sterk blijft. “Wat voor mij van belang is, is hoe ervaren en goed geïnformeerde investeerders, ook wel smart money genoemd, gepositioneerd zijn op de termijnmarkt. In april en mei stonden die partijen uitzonderlijk pessimistisch tegenover koper (via netto-shortposities), wat aangaf dat zij destijds een sterke prijsdaling verwachtten. Inmiddels is hun positie genormaliseerd, via de terugname van een merkbaar volume aan netto-shortposities. Ik beschouw dit niveau nu als licht positief voor een neutrale waarnemer, omdat het weer een zekere mate van vertrouwen in de markt laat zien en als echt optimistisch voor optimisten op lange termijn”, klinkt het.

Koper wordt op de financiële markten vaak ‘Dr. Copper’ genoemd omdat het product als een voorspeller wordt beschouwd van toekomstige economische ontwikkelingen. Koper zit in vrijwel alle producten – van vliegtuigen tot smartphones. Naast olie is het een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content