Stadsfeestzaal verrijst uit de as
De Antwerpse Stadsfeestzaal wordt in haar oude glorie hersteld. Mooier, grootser en multifunctioneler dan ooit, belooft projectontwikkelaar MDCI.
Vandaag schuilt er achter de mooie gevel van de Stadsfeestzaal nog een ruïne. Een zware brand in december 2000 legde het historische gebouw bijna volledig in de as. Al snel rees de vraag of er nog wel iets zou komen van de ambitieuze plannen die projectontwikkelaar Multi Development Corporation International ( MDCI) met het gebouw had. MDCI had het complex in 2000 van de stad Antwerpen gekocht om er een winkelcentrum in onder te brengen. Na de brand moesten het stadsbestuur en MDCI opnieuw onderhandelen over de invulling van het complex. Bovendien ontspon er zich een discussie over de verdeling van het bedrag dat de verzekeraar uitkeerde.
Intussen zit het dossier weer in een stroomversnelling. De verdeling is geregeld en de nieuwe plannen, van de hand van het vermaarde Londense architectenbureau Michael Hopkins and Partners, werden positief onthaald door de werkgroep van het Antwerpse stadsbestuur. “Essentieel is dat de oude feestzaal volledig wordt hersteld, of juister: opnieuw wordt opgebouwd,” vertelt Marleen De Wolf, directeur van MDCI België. Volgens haar zal het gebouw er na de restauratie fraaier uitzien dan voor de brand. Als gevolg van verschillende verbouwingen bleef er immers weinig over van het oorspronkelijke gebouw. De restauratie maakt het project er uiteraard niet goedkoper op, maar MDCI rekent erop dat de grandeur van de zaal van het complex een publiekstrekker zal maken.
Sluitstuk van winkellus
In het nieuwe concept krijgt het Stadsfeestzaalcomplex drie functies: wonen, winkelen en ontspannen. Op een oppervlakte van ongeveer 15.000 vierkante meter komt een veertigtal winkels. De oude feestzaal krijgt de functie van een soort forum: rondom het plein komt een tiental winkels, op het plein is er plaats voor culturele en andere evenementen en komen er enkele terrasjes.
Het complex krijgt twee ingangen: één aan de Meir en één aan Hopland. Op die manier vormt het nieuwe winkelcentrum het sluitstuk van de winkellus die begint op de Meir en die via de Huidevettersstraat naar de Schuttershofstraat en Hopland loopt. Aan de kant van de populaire Meir zullen winkels komen die het grote publiek aanspreken, aan de kant van het chiquere Hopland komen de meer exclusieve zaken. “Zo zulen we beide publieksstromen kunnen aantrekken,” zegt Frank van Kessel, gedelegeerd bestuurder bij MDCI België. De ontspanningsfunctie houdt in dat de eigenlijke feestzaal zoveel mogelijk zal openstaan voor allerlei activiteiten. “Dus ook als de winkels gesloten zijn,” aldus Van Kessel. “Een aperitiefconcert op zondag moet bijvoorbeeld perfect kunnen.”
Het woongedeelte omvat de renovatie van vierentwintig flats, twaalf aan de kant van de Meir, twaalf aan de kant van Hopland. Op het dak komt een stadstuin met daarrond dertig à veertig luxueuze nieuwbouwappartementen. De werken beginnen eind volgend jaar.
MDCI is geen onbekende in de Scheldestad. De Nederlandse projectontwikkelaar was eerder al betrokken bij het Land van Hop-project. En eind volgend jaar start MDCI met de bouw van het TIR-project op de Sint-Bernardsesteenweg. Telkens gaat het om binnenstedelijke projecten met een belangrijk winkelgedeelte. “We gaan ons blijven concentreren op dergelijke projecten. Al hoeven ze niet allemaal zo groot te zijn,” zegt De Wolf.
De Stadsfeestzaal en TIR zijn projecten die ze van haar voorganger heeft geërfd. Begin dit jaar werd het Belgische kantoor van MDCI immers volledig geherstructureerd. MDCI maakt sinds augustus 2002 deel uit van het beursgenoteerde Amstelland, de grootste woningontwikkelaar van Nederland.
Laurenz Verledens [{ssquf}]
De oude feestzaal krijgt de functie van een soort forum: rondom het plein komt een tiental winkels, op het plein is er plaats voor culturele en andere evenementen en komen er enkele terrasjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier