Stabiele groeier

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aantal nierpatiënten gaat wereldwijd in stijgende lijn. Fresenius Medical Care is de wereldmarktleider in nierdialyses. Een aandeel met potentieel.

IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN

Het Duitse Fresenius Medical Care is de onbetwiste wereldmarktleider in het segment van de nierdia-lyses. Die behandeling is nodig om patiënten met een nieraandoening in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Het aantal patiënten stijgt wereldwijd met 5 à 6 procent per jaar. Er zijn er wereldwijd meer dan 2 miljoen, tegenover 8000 in 1970 en een half miljoen in 1990. Tegen 2020 kan dat aantal oplopen tot 3,5 miljoen patiënten. Dat de ziekte zich uitbreidt, heeft te maken met de veroudering van de wereldbevolking, en vooral de bevolking in de westerse landen. De markt van de nierdialyses wordt geschat op een waarde van 100 miljard dollar.

Via zijn wereldwijde netwerk van 3200 dialysecentra kreeg Fresenius vorig jaar 258.000 patiënten over de vloer en voerde het 38,6 miljoen dialysebehandelingen uit. 60 procent van die centra bevindt zich in de Verenigde Staten en minder dan 20 procent in Europa. In Europa haalt Fresenius meer dan de helft van zijn omzet uit de verkoop van onder meer dialysemachines en -filters. In de Verenigde Staten is dat maar 10 procent door de concurrentie van Baxter. Omdat het 65 procent van zijn groepsomzet in de Verenigde Staten realiseert, geeft Fresenius zijn resultaten op in Amerikaanse dollar.

De jaren dat Fresenius spectaculair groeide, zijn voorbij, maar het bedrijf blijft gestaag vooruitgaan. Vorig jaar haalde het een omzet van 13,8 miljard dollar — een stijging met 10 procent tegenover 2011 (5 % groei in producten en 15 % in dialysediensten). De gecorrigeerde bedrijfswinst (ebit) klom met 12 procent tot 2,33 miljard dollar en het aangepaste nettoresultaat steeg met 4 procent tot 1,12 miljard dollar. De ebitmarge ging omhoog van 16,5 naar 16,9 procent. Het dividend werd voor het zestiende jaar op rij opgetrokken: van 0,69 naar 0,75 euro per aandeel, of een stijging met 9 procent. Ter vergelijking: in 1997 keerde Fresenius nog 0,17 euro per aandeel uit.

In 2013 wordt verwacht dat de omzet met minstens 6 procent tot minimaal 14,6 miljard dollar stijgt. De ebit zou omhooggaan met 4 à 13 procent en de nettowinst met 5 à 15 procent. Tussen oktober 2012 en midden januari 2013 stond het aandeel onder druk. Het verloor 20 procent, wat erg veel is voor Fresenius. Dat kwam deels door de tragere groei buiten de Verenigde Staten, waardoor de resultaten over het derde kwartaal niet voldeden aan de verwachtingen. Ook de begrotingsproblemen in de Verenigde Staten wogen op de koers. Dat er slechts een gedeeltelijk akkoord over het budget werd gesloten, had een licht negatieve impact op Fresenius, maar dat is niets om zich op lange termijn zorgen over te maken. Om die reden vinden we het aandeel van deze stabiele Duitse groeier koopwaardig.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content