Spork

Afspraak op het terras van het ‘Original Belgian Foodcafé’.

Voetbalvedetten, succesvolle zakenlieden, wijkbewoners, de postbode en zijn familie… ‘Le tout Limbourg’ ontmoet elkaar op het terras van het eetcafé Spork. Voor de deur staan opvallend veel limousines en sportwagens – dit lijkt wel de parking van het vroegere toprestaurant Scholteshof. Op het terras, op de rotan tuinstoelen, tussen buxusparkjes en olijfbomen in pot zitten veel ‘opvallende’ vrouwen. Naar Spork komt men zowel uit Knokke als Dortmund om te zien en om gezien te worden.

“Wees ontspannen, maak plezier en geniet van het eten,” vertelt baas Johan Cox. Om te laten zien hoe het moet, loopt hij rond in sportkleding en bij voorkeur in korte sportbroek en joggingschoenen. Hij ontvangt met Limburgse gastvrijheid, weet met één blik in te schatten welk vlees hij in de kuip heeft en kent het geheim om zelfs de stijfste nieuwelingen in een mum van tijd te veranderen in ontspannen genieters.

Deze perfecte gastheer studeerde industriële wetenschappen en maakte als jobstudent kennis met de horeca. Hij stelde vast dat die branche meer uitdagingen biedt dan een saaie kantoorjob. Johan Cox begon met een campingwinkel met frituur bij het circuit van Zolder. Daarna kwam Spork, een volks stamcafé met pietjesbak en kegelbaan op het gelijkvloers van een privé-woning. Spork werd, in samenspraak met Interbrew, omgebouwd tot het eerste ‘Belgian Beercafé’. Omdat bier drinken aanzet tot eten, is daar een eenvoudige hap bijgekomen. Spork werd recent verbouwd maar ziet er met zijn ‘bruine’ replica-interieur uit alsof het al vele decennia bestaat.

Er zijn twee chefs: zus Kristien en kok Hans Reynders. Hun bereidingen zijn ongecompliceerd eerlijk en royaal. Een greep uit de gevarieerde zomerkaart: lookbroodje met zongedroogde tomaten (5,25 euro), mosselen (vanaf 18,50 euro), pastagerechten zoals de enorme ‘spaghetti op ‘t plein’ met kreeft, inktvis, gamba, scampi en vis (29,50 euro), vleesgerechten zoals ‘spare ribs’ (13,95 euro) en een viertal bereidingen met het exquise Wagyu-vlees, en om af te sluiten gigantische ijscoupes (5,50 euro).

Op onze tafel kwam een bruine papieren zak met lekker, vers brood. Op het bord vonden we een carpaccio van smakelijk rundvlees, opgediend met kappers, kapperbessen, droogtomaten, raketsla en schilfers parmezaanse kaas (13,50 euro). Het glas werd op aanraden van de baas gevuld met een klassevolle, maar koppige Classique 2001, een rode Zuid-Afrikaanse wijn van de wijnmakers Rupert & Rothschild (30 euro). Hoofdgerecht was een mooi stuk kabeljauwhaas met visvlees dat onder druk van de vork in repen uiteenviel, geserveerd met lekkere aardappelpuree, waarin stukken scampi, spek en pijpui waren verwerkt, en een gewelde botersaus (22,50 euro). Aardbeien met zwarte peper, chocoladeschilfers en Labadia Liquore Crema al Chocolat (5 euro) vormden de afsluiter van deze royale, geanimeerde maaltijd.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content