SPIJKEREN AAN DE TOEKOMST
Sinds 1977 creëert Spijker interieurs op maat. Vandaag werkt Spijker hard om zijn eerste designmeubel Biblios te promoten op de internationale markt.
D e Spijker is de bijnaam van Renaat De Maeyer, zaakvoerder van het gelijknamige bedrijf. “Het Biblios kastenprogramma is onze eerste stap naar een volwaardige designmeubelcollectie,” zegt hij. “Sinds kort vult ook een tafel de collectie aan en de stoel hopen we voor te stellen in april op de internationale designbeurs in Milaan.”
Biblios werd vijf jaar geleden ontworpen door Jean Wauters, al negentien jaar medewerker van Spijker. Het bestaat uit een kastenelement met een neerslaande en tegelijk inschuivende deur, die in geopende toestand een boekenplank lijkt te zijn. Meerdere elementen maken ontelbare composities mogelijk. Voor de verkoop van meubelcollecties werd drie jaar geleden een aparte cvba Spijker Trading opgericht. De distributie in ons land gaat via de betere meubelzaken. In het buitenland wordt een beroep gedaan op een agent.
“We proberen een plaatsje te veroveren op de internationale markt van designmeubelen. Eerst willen we met onze collectie de Benelux aanpakken om daarna de rest van de wereld warm te maken voor dit ontwerp. In Nederland begint het momenteel goed te lopen. Ook in Griekenland boeken we succes, omdat we daar een eigen agent hebben. De bedoeling is om na vijf jaar een verdriedubbeling van onze omzet te realiseren. Die bedroeg vorig jaar 70 miljoen frank.”
Renaat De Maeyer is zelf meubelmaker van opleiding. Hij werkte als keukenbouwer maar startte met zijn passie voor moderne vormgeving op 24-jarige leeftijd zijn eigen onderneming in een gehuurd pand, niet groter dan 200m². Intussen werken er twintig mensen in het bedrijf dat is ondergebracht in een groter gebouw (2500m²) aan de rand van Kruibeke. De Maeyer: “Momenteel investeren we 40 miljoen frank in een uitbreiding van de fabricageruimte en het machinepark.”
“Wij richten elk interieur in: van de kleinste badkamer tot het grootste kantoorgebouw,” zegt De Maeyer. “Vanaf de ontwerpplannen, de verbouwing, de meubels zelf tot en met verlichting en decoratie. Momenteel werken hier drie zelfstandige binnenhuisarchitecten voltijds aan deze opdrachten.”
Dat projectwerk betekent vandaag het grootste deel van de omzet. Maar De Maeyer wil, dankzij de nieuwe investering, de meubelcollectie tot grootste generator van de omzet maken. “Daardoor kunnen we in het creëren van totaalinterieurs evolueren naar een ander niveau,” zegt hij. “Het moet een hobby worden, waar we onze creativiteit voor 100% kunnen botvieren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier