Spectaculair herstel
Picanol stond in 2009 aan de rand van de afgrond. Sindsdien heeft het zich fors hersteld. Die ommekeer zit nog niet volledig in de koers van het aandeel verrekend.
Picanol zit in een sterke periode. De West-Vlaamse producent van weefmachines realiseerde in het eerste kwartaal een geconsolideerde omzet van 146,1 miljoen euro, of 36,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de groep vooral te danken aan haar sterke orderboek van eind 2012. Bovendien rekent ze erop dat de omzet over het eerste halfjaar navenant groeit. Als de 219,1 miljoen euro opbrengsten van het eerste halfjaar van 2012 in de eerste zes maanden van dit jaar stijgen met 35 procent, komt dat cijfer uit in de buurt van 300 miljoen euro.
Picanol is een witte raaf in zijn sector. Het heeft vooral marktaandeel gewonnen door zijn technologische superioriteit, en het blijft volop investeren in onderzoek en ontwikkeling. Door de betere tweede jaarhelft bleef de omzetdaling vorig jaar beperkt tot 1 procent (461,7 miljoen euro, tegenover 466,9 miljoen euro in 2011). De afdeling Industries — met als belangrijkste maatschappijen Proferro, PsiControl en Melotte, een kleine speler in 3D-printing — was de sterkhouder in de eerste zes maanden van 2012. De tweede jaarhelft was minder goed. De omzet van de divisie zakte uiteindelijk met 2 procent. Het werk voor externe klanten blijft groeien en moet de afhankelijkheid van de cyclus in de weefgetouwen geleidelijk helpen te verminderen.
De bedrijfswinst (ebit) voor het hele boekjaar 2012 lag met 72,3 miljoen euro 5 procent onder die van 2011 (76,1 miljoen euro). De ebit-marge van 15,6 procent bleef fraai en lag niet ver onder die van 2011 (16,2 %). De winst zakte van 61 miljoen naar 55,3 miljoen euro, of van 3,45 naar 3,12 euro per aandeel. Opmerkelijk is dat de kaspositie toenam van 110,6 tot 145,3 miljoen euro, of 8,2 euro per aandeel. Dat is verre van slecht voor een bedrijf dat drieënhalf jaar geleden bijna failliet ging. Toch keerde Picanol geen dividend uit. De Picanoldirectie bevestigde dat het orderboek ook in het derde kwartaal goed gevuld blijft.
Op basis van de eerstekwartaalcijfers kunnen we nu al stellen dat een winst per aandeel van 3 euro een erg voorzichtige prognose is. De kans is groot dat Picanol beter doet. Bovendien wijst de koers-winstverhouding van nauwelijks meer dan 6 erop dat het aandeel goedkoop is. Met de cashpositie van 145 miljoen euro staat er ook een enorme buffer op de balans. De verzwakking van de yen ten opzichte van de euro is natuurlijk een aandachtspunt, maar de technologische voorsprong van Picanol lijkt ons voldoende groot om het aandeel tegen de huidige lage waardering koopwaardig te noemen.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier