Spanje roept Europese Unie op heffingen op elektrische wagens uit China te herzien

Een fabriek van de Chinese autofabrikant Nio. Het merk is sinds dit jaar ook in ons land actief. © HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft woensdag de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie opgeroepen om hun standpunt over heffingen op elektrische wagens uit China “te herzien”.

Sanchez zei dat tijdens een persconferentie in China, waar hij op vierdaags bezoek is. “We hebben geen nood aan nog een oorlog, in dit geval een handelsoorlog”, aldus de Spaanse premier. “We moeten net bruggen bouwen tussen de EU en China, en wat Spanje betreft, wij zullen constructief zijn en proberen een oplossing te zoeken, een compromis, tussen China en de EU.”

De Europese Commissie is van plan vijf jaar lang extra belastingen te heffen op elektrische wagens die worden ingevoerd vanuit China. Volgens de EU profiteren Chinese automakers van oneerlijke subsidies en overspoelen ze de markt met goedkope modellen.

Als tegenzet kondigde Peking een antidumpingonderzoek aan naar de Europese export van varkensvlees, brandewijn en zuivel. Spanje is de grootste uitvoerder van varkensvlees in Europa en zou dus in het bijzonder worden getroffen door eventuele sancties. 

Spanje is ook de op een na grootste autoproducent in de Europese Unie en op zoek naar Chinese investeerders in de auto-industrie. De strategie van Peking is erop gericht om zoveel mogelijk lidstaten ervan te overtuigen dat heffingen een slecht idee zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content